Dr Andrijana Ćulafić

Dr Andrijana Ćulafić, dijetolog
Ono što mislite i osećate, to i jedete

Zašto je važno da budemo svesni šta jedemo i pijemo? Kakve veze imaju hrana i stres? Koliko grešimo u ishrani duboko uvereni da jedemo zdravu hranu? Da li je moguće radom na svojim emocijama i psihi promeniti odnos prema ishrani?

O svemu tome razgovarali smo sa dr Andrijanom Ćulafić, dijetologom, subspecijalistom ishrane zdravih i bolesnih ljudi. Dr Ćulafić je nakon završetka studija medicine, završila specijalizaciju iz oblasti higijene i subspecijalizaciju iz oblasti ishrane zdravih i bolesnih ljudi. Ali, tu nije stavila tačku na školovanje: završila je master studije iz oblasti menadžmenta u zdravstvu, ali i kurs sportske ishrane i suplementacije. Dakle, baš mnogo znanja je stekla, pa je mnogo i tema za razgovor sa njom.

Dr Andrijana Ćulafić, dijetologDr Ćulafić će održati predavanje na temu „Kulltura ishrane: gde smo dobri, u čemu grešimo“ 19. juna od 19 h u prostoru Lava Nova u Beogradu, u okviru ciklusa KULTURAN SVET, koji organizuju Centar za lični razvoj Lepo mi je i Centar personalnog razvoja.

Pitamo je na početku koliko grešimo i koliko se pravilno hranimo, a da je reč o nasleđenim navikama, tradiciji i jelima našeg naroda? Dr Ćulafić kaže:

– Bojim se da naša tradicija u ishrani polako gubi bitku sa savremenim načinom života. U Zdravstveno-statističkom godišnjaku Republike Srbije Instituta za javno zdravlje Republike Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, obrađeni su podaci istraživanja iz 2013.godine. Oni pokazuju da, između ostalog, svaki peti odrasli stanovnik Srbije ne razmišlja o zdravlju prilikom izbora načina ishrane, svaki drugi nedovoljno ili uopšte ne konzumira voće, 60,1% stanovništva konzumira beli hleb, dva puta nedeljno ribu konzumira svega 12,5% stanovništva.

Pages: 1 2 3