Prof. dr Nemanja Damjanov Nova metoda za lečenje bola u ramenu

Prof. dr Nemanja Damjanov
Nova metoda za lečenje bola u ramenu

Rame je jedan od najvažnijih zglobova u našem organizmu. Odlikuje se time što je izuzetno pokretljivo i ima jako plitku čašicu. Zato je “upakovano” u veoma snažne mišiće i tetive, koji sa jedne strane omogućavaju pokret, a sa druge čuvaju rame da ne “iskoči” i da se ne iščaši. Tetive ramena trpe veliko opterećenje, često se oštete i zapale. Takvo zapaljenje je najčešće dugotrajno i ograničava kretanje, izaziva bolove, smanjuje radnu sposobnost…

Hronično oštećenje i upala tetiva ramena čest je problem u srednjem životnom dobu, ali neretko se javlja i ranije. Klasične metode lečenja koje se primenjuju kod ovog poremećaja najčešće uključuju lečenje glikokortikoidima, koje ima neželjene posledice, posebno u slučaju osoba koje imaju povišen krvni pritisak. Takođe, dejstvo ove terapije najčešće prestaje relativno brzo i tegobe se vraćaju. Veoma često, pokaže se da je neizbežna i operacija.

U Srbiji je nedavno sprovedena Studija o efikasnosti i bezbednosti primene nove, Ortokin terapije na hronični bol ramena. Studiju je sproveo tim najeminentnijih srpskih reumatologa, a njeni rezultati uticaće kako na domaću, tako i na svetsku medicinsku praksu.

– Ova Studija je značajna jer imamo dosta pacijenata u srednjem i starijem životnom dobu, koji uz probleme ramena i uopšte reumatske bolesti, imaju i bolesti srca, šećernu bolest i neke druge bolesti, koje otežavaju primenu klasičnih lekova, pogotovo glikokortikoida. To znači da se ovi lekovi u tom slučaju mogu koristiti veoma ograničeno ili se uopšte ne mogu koristiti. Prednost nove metode je u tome što je potpuno bezbedna, a uz to i efikasnija u smislu trajanja rezultata, što je ovom Studijom i dokazano, kaže načelnik Instituta za reumatologiju, prof. dr Nemanja Damjanov.

prof dr Damjanov pokazuje ultrazvuk Orthokin injekcije

prof. dr Damjanov pokazuje ultrazvuk Orthokin injekcije

Kako se sprovodi Ortokin terapija?

Ortokin terapija je neinvazivna metoda koja za lečenje koristi vlastitu krv pacijenta bez dodatka bilo kakvih stranih supstanci. Proces neophodan da bi se krv pacijenta pretvorila u lek obezbeđuju specijalne sterilne kuglice koje imitiraju oštećeno tkivo, aktiviraju ćelije krvi i proizvode supstance koje podstiču oporavak tkiva i smiruju zapaljenje. Kada se završi proces inkubacije pacijentu se injekciono ubrizgava serum koji nastaje iz njegove krvi. To je suština i velika prednost ove metode – nema ničeg hemijskog, niti stranog organizmu bolesnika, dakle nema nikakve alergijske reakcije.

Antistres misao