Naslovna / Čuvari zdravlja / A prvog januara, kada se probudite
Kako da podignete energiju
A prvog januara, kada se probudite Kako da podignete energiju

A prvog januara, kada se probudite
Kako da podignete energiju

Hajde da Novu 2018-tu pokušamo da trošimo tako da godimo sebi, i malo više vodimo računa. Za početak, da što pre ublažimo fizičke posledice dočeka. Jednostavno je, probajte, i sigurno ćete se osećati bolje.

Šta bi bilo korisno da uradite kada se probudite? Pretpostavimo da ste prethodne večeri i noći slavili. Malo više se popilo i pojelo, neki i previše, sve to u količini, po redu i u doba dana kada to inače ne radimo. Vi to ne vidite, ali vaš stomak pati.

Možda osećate, šalje vam signale u vidu glavobolje, vrtoglavice, mučnine. Ne, nemojte sebe optuživati, nazivati se ružnim imenima, biti očajni. Nego uradite sledeće:

  1. Uzmite tableticu sode bikarbone (prodaju se u svim apotekama, a ako ih nemate onda uzmite manju kafenu kašičicu sode u prahu, ne do vrha nego ravno punu) i preko nje u čaši nacedite limun, polovina je dovoljna, čak i četvrtina kod većeg i sočnijeg ploda. Kad prestane da peni, za minut-dva, sipajte vodu preko toga i popijte.

Nemojte se siliti, pijte lagano i u malim gutljajima. Zašto to da uradite? Znate li priču o kiseloj i baznoj hrani? E, pa u satima slavlja ste se dobro zakiselili, što ne valja za organizam. Ovim napitkom, s obzirom da su oba sastojka alkalna, fino oblažete želudac i dovodite pH nivo u normalu.

Ne mrštite se na ukus, soda bikarbona se ne oseća, ima ukus blage limunade.

slika 1

  1. Pre ili posle kafe, bolje pre, ali ako ne znate gde ste bez kofeina, može i posle, napravite sebi još jedan napitak. Treba vam najviše 5 minuta. Uzmite 3 različite voćke (ako je reč o banani, pola ploda je dovoljno), ili 2 voćke i šargarepu, ili 3 voćke i šargapepu, svejedno. Napravite smuti. Dobro, ne morate imati poseban uređaj za to, možete sve to iseći i u nekom secku, gnječiti mikserom. Poenta je da dobijete gustu masu koja se može piti.

U to dodajte, recimo, kafenu kašičicu kurkume, ili kakaa, rendanog ili u prahu đumbira. Možda volite slatko, ali šećer stavite ako baš morate, ipak ste slavili noć pre.