Naslovna / Čuvari zdravlja / Dr Andrijana Ćulafić, dijetolog
Ono što mislite i osećate, to i jedete
Dr Andrijana Ćulafić, dijetolog Ono što mislite i osećate, to i jedete

Dr Andrijana Ćulafić, dijetolog
Ono što mislite i osećate, to i jedete

Prema istraživanju, žene pokazuju zdravije navike i spremnije su za usvajanje pravilnih nutitivnih navika. Ali su i sklonije sedentarnom stilu života dok su muškarci fizički aktivniji – navodi dr Ćulafić.

ishrana

A koliko pravimo pogreške ne prilagođavajući se novom vremenu? Recimo, nismo smanjili porcije, i dalje su velike kao da smo „orali i kopali“ ceo dan, a zapravo smo bili zalepljeni za stolicu ili kauč.

Zapadnjački stil života je doneo izobilje i laku dostupnost hrane, obroci sve više postaju nešto u letu, sve je brzo i instant. U tome je ceo problem. Brza hrana, pekarski i bezbrojni prehrambeni proizvodi koji su svuda oko nas nisu dovoljno nutritivno vredni za naš organizam – objašnjava dr Andrijana Ćulafić i savetuje kako da izbegnemo zamke tzv. brze, urbane ishrane:

– Planiranje je najvažnija stvar u svemu tome. Planirati svoj dan i po pitanju hrane, obroka, tajminga. Pripremiti unapred, poneti i pojesti. Teškoća dolazi od napora koji treba uložiti. Najpre da saznamo prave informacije kako hrana može uticati na nas i kako da bude saveznik a ne neprijatelj. A onda ih i iskoristimo.