strast kao šporet

Zašto je strast kao šporet?
AKO GA NE LOŽIŠ REDOVNO, UGASI SE

Kada dvoje dobiju dete reklo bi se da veće sreće u životu – nema. Sa reklama za sve moguće nam se smeše nasmejani parovi sa sve mezimčetom koje je preslatko. A šta se zapravo događa kada dođe dete između tih dvoje ljudi?

Jedno izvesno vreme – seksa nema. Jer nikome do seksa i nije. Malecko stvorenje uđe u njihov život i oni postanu roditelji. Majci je obično samo do spavanja, jer život počinje da joj liči na prvobitnu ljudsku zajednicu. Koliko god da i dalje voli muža i oboooožava bebu. Jer dete stalno traži majku, nezavisno od doba dana i noći, činjenice da ona ne vidi na oči i ne funkcioniše za ostatak sveta.

Postoji neka ženska zavera kada su brak i bračni odnosi, a roditeljtvo pogotovo u pitanju. Nijedna majka, baka, tetka ili bilo koja krvna srodnica neće mladoj ženi reći DA, BIĆE TI TEŠKO kada rodiš. DA, mislićeš da ti muž nije normalan, prvih nekoliko meseci zajedničkog života. DA, naspavati se dugo nećeš. I najgore, seks će ti pasti na pamet dugo, dugo posle porođaja. To je neka teška zavera žena ili teška istina koja se ne spominje. Jer može da se pročuje.

A gde su tu muškarci? Njihovi hormoni rade kao i pre porođaja, jer su oni mezimče dočekali sa najširim osmehom i spakovali ga u naručje. Oni nisu prestali da osećaju potrebu da budu muškarci. Šta više, kod nekih se razvije i ljubomora što je dete zauzelo primat na kućnom tronu. Ali, njih po logici stvari žena i dalje zanima. Dok njoj – samo krevet u glavi. Ali da u njega legne i zaspi.

Kako pomiriti bračne i roditeljske obaveze, a da svi prežive u celosti – dolazak novog člana u kuću? Koliko god da žena bezuslovno voli svoje dete, velika istina je da nije prestala da bude žena. Možda joj se telo malčice promenilo, dobilo nove obline, ali ona je – zapravo isto što i pre.
Znam jednu koja je kada se vratila u prethodno stanje, zvala muža da idu u motel, bilo gde daleko od pampersa i flašica. A on joj rekao da je uhvatila kriza srednjih godina. A ona sirota samo htela da budu negde sami, kao nekad.
Jedan ortak mi je otkrio da ima muškaraca koji za ženom posle porođaja izgube potpuno i volju i emociju. Zavole dete i to je to. Brak postoji još samo fiktivno i na slikama sa letovanja.
I što bi jedna čistačica u domu zdravlja rekla doktorki koja je uporno spavala najpre sa sinom, a onda i mlađom ćerkom. „Pazi ti da ne izgubiš muža kad si ga već isterala iz kreveta“. Doktorka joj se najpre jako naljutila a onda shvatila da istina dolazi u nebrušenom stanju.
Tako da ko što je povelika stvar uopšte doneti dete na svet, jednako je teško i održati brak posle. Jer neće ta strast po narudžbini. Dvoje moraju da ponovo budu sami, bez griže savesti što mezimca čuva neko drugi. Ako su svesni kako strast radi. I ako im je do zajedništva, onog esencijalnog stalo.
Jer, strast je zapravo ko i šporet. I to onaj seoski, smederevac. Ako ga ne ložiš redovno, ugasi se.

Piše: Ivana Đorđević
Foto: Goran Zlatković, Fabrika fotografa