maniri

Kolumna Antitabloidno
Lepi maniri

Ima nekoliko stvari koje su mi ulepšale dan.
Recimo, to što su me Željka Zebić i Petar Šlat Černov poslali virtuelni pozdrav i fotografiju sa njihovog kafenisanja u Rovinju. Planete mi nisu dozvolile da budem sa njima, jer spremam novu sezonu, ali eto njih dvoje su me se setili.
A ponekad mora i da se sedi kod kuće dok drugi uživaju.

Druga stvar koja me je oduševila je post mog dragog “zeme”, glumca Srđana Timarova, koji je nakon što je gostovao u emisiji “Jutro sa Natašom” (TV Prva) kod svoje bivše supruge Nataše Miljković, napisao na svom Instagram profilu: “Po prvi put kod nje. Istorijski. Antologija. Sreća. Privilegija”.

A meni je to postao primer kako ponašanje javnih ličnosti u Srbiji može da ima i drugu dimenziju. Poštovanje. Vaspitanje. Civilizovano ponašanje. Lepe manire. Vala, dosta smo se nagledali tuča nekadašnjih bračnih parova! Načitali smo se tuđe prepiske.

Ima nekih značajnih reči, to su intimni i privatni život. Zato se tako i zovu – intimni i privatni – jer je to stvar koja se dešava u četiri zida. Gde i ostaje, a neizlaganje celom svetu je osobina kojom se dobro vaspitavaju deca.

Kod nas je sve postalo estrada. Skupština, rijaliti programi, suđenja, crne hronike, bolnice, psihijatrija, seksualni fazon. Živimo u vremenima gde se izgubio osećaj za meru. Gde ne postoji stid. Gde ne postoji onaj divni pogled ispod obrva. Gde je samo bitna pornografija, agresija, histerija, tuča, ego, sujeta.

Ne ide po dobrom jer je mnogo bolesnog sveta. Kancerogenih oboljenja je sve više. Ni mentalno zdravlje nam nije za pohvalu. Ako shvatimo da je duševni MIR najvažnija stvar na svetu, nikakvi tiraži, rejtinzi, šerovi ni novci ne mogu doneti ono što se zove SREĆA.
Ako ne budemo imali samopoštovanja na tom putu elementarne nepogode koja se zove život, ostaje nam stres kao svakodnevica i onaj osećaj kao da nam je stalno pegla na moždanim vijugama.

I uvek kažem da sam radoznao ali volim pravilo: Živi i pusti druge da žive. Iako mi se emisija zove drugačije. Naziv joj je takav samo da bi se lakše upamtio, moj duh je inače duboko antitabloidan.
Kao i svi, i ja volim da uz kafu ćakulam i benigno ogovaram. Ali se uvek mora znati gde se povlači ta tanka linija kojom se odvajaju verbalno flertovanje a počinje da radi negativna energija zavisti. “Tanka je linija što spaja i razdvaja”, lepo je rekao Goran Bregović. Zato je on oduvek bio i majstor svega što je napravio jer je znao da odredi MERU.
Da li je neko voleo Sinana a neko Olivera – to je stvar ličnih afiniteta. Ali, ljudski je o pokojnicima reći sve najbolje. Ljudski je poštovati nečiju intimu, bol, patnju.

Kažu astrolozi da je ovo poslednja nedelja u kojoj nam prolazi veliko sudbinsko i karmičko čišćenje, i da nas, navodno, od oktobra čeka nešto novo.
Koliko se ja sećam, nijedan oktobar, i pored svih nadanja, nije nam doneo ništa novo. Ako se bar primire neke tenzije u međuljudskim odnosima, priznajem da ću biti jako srećan.