PREDUZETNIŠTVO

Vodič za početnike ali i već iskusne preduzetnike
PREDUZETNIŠTVO – moj izbor
Biljana Trifunović

Shvatićete, čitajući dalje knjigu, koliko je neophodno da preduzetnik bude stalno budan i otvoren za nove ideje i promene.

Drugi deo knjige je praktičan, od Swot analize, kako bi trebalo da izgleda biznis plan, za kakav oblik organizovanja se opredeliti, do organizacije vremena i rada bez stresa.

Novcem ne možete kupiti vreme – dobrom organizacijom vremena možete zaraditi mnogo novca.

Najbolji način normalizovanja života i rada jeste određivanje prioriteta i organizovanje dana po unapred utvrđenom rasporedu. Tada i stres ne može da pronađe put do čoveka.

Zašto je važan biznis plan?

Kad se odredi biznis plan neko će shvatiti da li je na pravom putu ili ne, kaže autorka knjige – On pokazuje gde se čovek nalazi, gde želi da bude, pa ako i nakon toga to zaista želi – onda se razmišlja o poslovnom prostoru, najboljem obliku organizovanja, itd. Korak dalje je upoznavanje sa osnovnim finasijama firme, jer knjigovođa samo kroji od donetog.

korica-preduzetnistvo-mojizbor_001I dalje…

Ima puno svetlih primera i njih sam navela imenom i prezimenom. I onih koji su odlični primeri koje treba zaobići, sa smeškom objašnjava Biljana.

I kako je završila knjigu?

Sve je to lepo, kaže, ali je posao samo jedan segment života. Bez ličnog zdravlja, bez zdrave porodice, prijatelja, bez odmora – džabe posao.

Skoro svi moji snovi su ostvareni, i porodični, i roditeljski, i poslovni – kaže na kraju. Rekla sam skoro jer – sve dok je živ, čovek ima nove snove i uvek nove ciljeve kojima teži. To je tako prirodno. Važno je samo da zna šta tačno želi i da strpljivo i istrajno ide ka svom cilju.

Ako ste na korak od početka, ako vam je potrebna još rečenica motivacije, ako niste sigurni kako da krenete, ako vam je potreban vetar u leđa – jedna knjiga može to sve da promeni.

Preporučila: Jasmina Stefanović
Foto: Marina Manga, Pixabay, privatna arhiva

Pages: 1 2