Naslovna / Bonus za dušu / Tumačenje snova u starom Egiptu
JOSIF TUMAČI FARAONOV SAN
Tumačenje snova u starom Egiptu JOSIF TUMAČI FARAONOV SAN

Tumačenje snova u starom Egiptu
JOSIF TUMAČI FARAONOV SAN

I u Bibliji postoji zapis o snu koji je jednom sanjao faraon i koji je, dobro protumačen od dvorskog  tumača, spasao Egipat gladi narednih godina

Faraon je, naime, sanjao da je iz Nila izronilo sedam debelih krava ali odmah zatim i sedam mršavih koje su progutale ove debele, ali se same nisu ugojile. Probudio se veoma uplašen jer je intuitivno znao da san predskazuje nešto loše za čitavo carstvo. Kada mu je tumač rekao da će posle ovog plodnog perioda, koji traje već sedam godina, nastupiti period suše i gladi, faraon je naredio da se naprave rezerve hrane i kada se zaista to i dogodilo, Egipat je spasio čak i okolne države dajući im hranu koja je bila više nego dovoljna za opstanak.

Josifovo tumačenje. “A u Egiptu, zatočen u tamnici beše neki Josif, sin Jakova iz Izraela. Dok bejaše na robiji, proču se među zatvorenicima da zna da tumači snove. Faraonovom pekaru beše prorekao da će biti pogubljen a peharniku da će biti oslobođen. Tako i bi. Čuvši za to, Faraon naredi da mu dovedu Josifa te mu, veoma uznemiren, ispriča snove o kravama koji ovaj uspešno rastumači i time spasi Egipat od gladi koja je pretila. Ostade on na dvoru kao Faraonov savetnik a posle se proču po carstvu i Josifov san koji beše pričao svom vladaru. Naime, dok Josif beše još dete, sanjaše da mu se klanjaju Sunce, Mesec i jos jedanaest zvezda. Njegov otac Jakov reče mu tada da će biti veoma cenjen i uspešan i da će mu se klanjati i on i mati mu i svih jedanaestoro braće. Tako i bi…” (Biblijski zapis).

Pročitajte još: https://antistresvodic.rs/primer-sna-nesuglasice-sa-sefom/

Tekst: dr Mirjana Đurđević