Naslovna / Dobre priče / Vesna Stanković
Imate pravo i moć da birate, probajte
Vesna Stanković Imate pravo i moć da birate, probajte

Vesna Stanković
Imate pravo i moć da birate, probajte

Smatraju je jednom od najboljih glumica od nas. Radom i talentom je zaslužila mnoštvo naslovnih strana, ali u modernom kontekstu poimanja popularnosti, njen način života je takav da se srećom na njima ne nalazi.

Vesna Stanković je poznata kao žena puna energije. Osoba koja želi i zna kako je lepo živeti u svetu koji sami sebi stvaramo. Duhovno bogatstvo priznaje više od materijalnog i neprekidno radi na tome da ga uveća.

Studirala je pravo a zatim upisala Fakultet dramskih umetnosti i diplomirala glumu.

Zato me zanima kako je školovanje za siguran posao odlučila da zameni nečim tako neizvesnim kao što je gluma.

  • Kaže se da je za čovekovu apsolutnu sreću potrebno da pronađe svoje pravo zanimanje i svog životnog partnera. A biti osuđen da svakog dana, decenijama, radiš posao koji ne voliš, ravno je paklu na zemlji, objašnjava Vesna.

Umesto da čeka da bude izabrana, sama je sebi napravila posao. Ona je preduzetnica – osmišljava pozorišne predstave, glumi u njima, organizuje igranja.

Ideja se rodila one strašne 1999-te.

  • U zemlji je bilo beznađe, tuga, depresija. Oduvek želim da verujem da mogu da sopstveni život držim u svojim rukama, zato sam odlučila da nešto menjam. Uz podršku mog divnog prijatelja, Milovana Zdravkovića, grupa mladih pozorišnih umetnika je napravila predstavu “San o Balkanu” sa kojom smo otišli na prestižni svetski pozorišni festival u Edinburgu, a potom i na druge svetske festivale. Tako je nastala trupa “Balkan novi pokret”. Danas nastupamo po celoj Srbiji, ali i u svetu.

Da je odluka bila prava, potvrđuju i brojne nagrade, posebno za monodrame “Milunka” i “Lina od kamena tvrđa”, koje izvodi tako da publiku dovodi u stanje opijenosti, ono što umetnost zaista jeste.

Vesna Stanković1

“Lina od kamena tvrđa”

  • Nagrade prijaju, ali nikad nisu promenile ništa u mom životu, mada mogu da doprinesu podizanju samopouzdanja. Svetlo uglavnom tražim u sebi, svojim postupcima. Meni je važna publika, prosto je obožavam, izgaram istom strašću na bilo kojoj sceni i u bilo kom komadu, priča Vesna.

Tako uživa i van scene. Voli život i ne da da se otruje sadržajima koji mnoge zatrpavaju i dovode do stresa i depresije.

  • Ponekad na televizijama namenski odgledam neku emisiju ili film, ali nikad ne sedim satima. I novine sam izbacila iz života. Informišem se koliko moram da ne bih bila baš u potpunom mraku, ali preskačem crnu hroniku, jeftine sadržaje i političke teme. I mnogo čitam. Stotine knjiga sam pročitala umesto da satima buljim u isprazni program, namenjen brisanju mozgova.