Naslovna / Bonus za dušu / Usmerite život u pravcu koji želite
Razmišljajte kao Nikola Tesla
Spasoje Vlajić
Usmerite život u pravcu koji želite Razmišljajte kao Nikola Tesla Spasoje Vlajić

Usmerite život u pravcu koji želite
Razmišljajte kao Nikola Tesla
Spasoje Vlajić

Pre toga, treba naučiti koristiti mozak u celini. Evo šta je Tesla radio. Njemu je otac kada je bio mali davao niz zadataka: da pogađa tuđe misli, otkriva nedostatke nekog oblika ili izraza, ponavlja dugačke rečenice, računa napamet. Tako je pored leve, one koja razmišlja, sve više koristio desnu polovinu mozga, onu razigrane mašte, sanjarenju, slikovitim mislima.

Evo konkretnije – prva vežba: koristite kada god možete obe polovine tela za iste aktivnosti, budite desnoruki levak i levoruki dešnjak. To će uravnotežiti rad vašeg mozga, čija leva polovina upravlja desnom stranom tela, i obrnuto.

Rukom kojom ne pišete i manje je koristite u početku radite lakše stvari: uključujte svetlo, otvarajte vrata, perite zube, pokušajte da jedete. Zatim pišite i crtajte. Vremenom neka oblici postaju složeniji. Zatim s obe ruke istovremeno, pa u kontra smeru (s desna na levo). Bacajte naizmenično lopticu obema rukama, u sportu koristite obe ruke i noge (šutirajte loptu onom kojom to inače ne biste). Ima mnogo predloga, recimo da namigujete na oba oka…

Druga vežba je govorenje u određenom ritmu. Pričajte blago usporeno, sa malim pauzama između reči, koristite izvorne reči odnosno one koje u vašoj glavi mogu da stvore jasnu sliku (ne ćao nego zdravo, npr). Desna polovina voli ritam, zvučnost, a ono što i mislimo i izgovorimo ima većih izgleda da se i ostvari. Zato je važno da reči i simbole biramo pažljivo, bez žurbe.

Treća vežba je u običnim razgovorima neprekidno obogaćivanje jezika novim rečima, kovanicama, duhovitim upadicama i neočekivanim obrtima u značenju (npr kupio sam umesto brdo, reći reku knjiga). Jer razigrane i duhovite misli oslobađaju od krute logike, a slikoviti izrazi i neočekivani obrti rasplamsavaju maštu.

Četvrta vežba je razvijanje sklonosti ka svakoj umetnosti – sanjarite, crtajte. Igrajte se, na papiru kako vam padne na pamet crtajte razne oblike, zatim ih obojite. Kombinujte, pravite nove forme i nijanse. Zatim ih sve zamišljajte i dalje kombinujte. Pričajte sami sa sobom, postavljajte sebi nasumična pitanja, bez promišljanja već što brže, i na njih sebi odgovarajte, logično i sa smislom, tako da to bude slikovito i duhovito.

Pokušajte da se izaražavate u desetercu, postoje saznanja da on usklađuje rad mozga svojim ritmom. U blago i uzvišeno stanje dovodi i slušanje muzike, posebno pojanja, duhovne i svake koja umiruje, a kako je i Tesla verovao a nama je neverovatno – slušanje gusala i narodnih pesama! Ili slušajte neku muziku koja vas podstiče.

Peta vežba je maštanje – što više. Maštajte da putujete nemogućim prostorima, hodate po dugi, stižete do riznice s blagom, novim saznajima, i u umu potražite ono što će unaprediti svet, recimo. Ili dok žmurite zamišljajte sebe u raznim stanjima, kako hodate posle letnje kiše, gledate i divite se dugi.

Šesta vežba se odnosi na poznato i već priznato mapiranje uma, kada na papiru crtate – u sredini temu, ono glavno, i kao grane iz nje ono što je čini ili bi trebalo.

Sedma vežba podrazumeva da opušteni žmurite i zamišljate neki predmet, a zatim ga posmtrate sa svih strana, menjate izgled i boju u mislima, prvo neki poznati, a zatim sasvim nepoznati predmet. Budite u tome detaljni, tako nastaju izumi.

Nije vežba, ali Tesla je isticao a profesor Vlajić to podržava značaj molitve. Kod vernika Bogu, ili kome vam je zgodno: univerzumu, višim silama, nebesima, u koga verujete. Molitve značajno umiruju um, uravnotežuju i dovode vas u posebno stanje.

A kada razvijete i desnu hemisferu, bolje ćete čuti i osetiti i lakše pratiti svoje predosećaje, intuiciju, lakše mislima menjati događaje, stvarati sami razmišljanjem svoj svet i usmeriti život u željenom pravcu.

Preporučila: Željka Zebić