Naslovna / Bonus za dušu / 21 konkretan korak i način do ostvarenog cilja
CILJEVI
Brajan Trejsi
21 konkretan korak i način do ostvarenog cilja CILJEVI Brajan Trejsi

21 konkretan korak i način do ostvarenog cilja
CILJEVI
Brajan Trejsi

ciljeviMotivaciona knjiga koja svakome od nas može poslužiti kao vodič na putu od zamisli do ostvarenja bilo kog cilja, koji, naravno, nije baziran isključivo na bujnoj mašti

Brajan Trejsi je poznat širom sveta kao izuzetan predavač i motivator, čovek koji je sistem uspešnosti koji zastupa primenio prvo u svom životu i karijeri. U ovoj knjizi ističe važnost postavljanja jasno definisanih ciljeva i obavezne korake koje treba napraviti da bi se zamišljeno i realizovalo. Iako se mnogi saveti odnose na USPEŠNOST u poslu, svaki od predloga moguće je primeti u svakoj oblasti života. Za razliku od mnogih drugih autora i predavača iz oblasti ličnog razvoja i moderne psihologije, Trejsi se više bavi konkretnim postupcima i svakodnevnim radom. U 21 poglavlju predlaže 21, detaljno obrazložen korak na putu do cilja. Iz svakog smo izdvojili bitnu, motivacionu poruku:

1. Nije važno odakle dolazite, nego kuda idete, a to određujete isključivo vi. Postajete ono o čemu najviše razmišljate, zato pazite. Odredite zato JASNO svoj cilj, i što je izuzetno važno, zapišite ga. Treba da razmišljate o onome što želite a ne o onome što ne želite. Jer, idete tamo gde su vam misli.

2. Prestanite odmah da se: opravdavate, racionalizujete i nalazite izgovore, obraćate pažnju na tuđe mišljenje i prebacujete krivicu na druge. Prihvatite ODGOVORNOST za sve to vam se događa i kontrolišite svoje emocije, jer pozitivne vam snagu daju a negativne oduzimaju.

3. Imajte viziju budućnosti, zamislite da nema ograničenja da što pomislite i ostvarite. Projektujte VIZUALIZACIJOM sebe u budućnost, pa pogledajte sebe u sadašnjosti i razmislite: šta je to što odmah možete da uradite da bi vam budućnost bila onakva kakvu želite.

4. Budite načisto s tim šta želite, koji su vam ciljevi. Ko ste, u šta verujete i za šta se zalažete. Budite DOSLEDNI sebi, poštujte sebe i živite već sada kao da ste izuzetna osoba kakva želite da postanete. I postaćete.

5. Što je cilj jasniji, to je ostvariviji. Što je vaša želja da bude ostvaren veća, i šansa da se to desi raste. Da bi želja bila intenzivna, ono čemu težite mora biti LIČNO, to mora biti cilj koji vi birate za sebe.

6. Definišite cilj tako da bude: jasan, ličan, MERLJIV, nešto u šta je moguće poverovati i ostvariti, razumnih šansi za uspeh, u skladu s vašim ostalim ciljevima. Razvijanje kompanije do milionskog profita i svakodnevni provodi, recimo, ne idu zajedno.

7. Promenite svoja uverenja. Svako je sposoban da se istakne u nečemu, mnoge stvari koje mislite o sebi nisu tačne. „Govorite i radite ono što je dosledno uverenjima koja želite da imate, i osobi kakva želite da budete.“

8. Razmislite gde se sada tačno nalazite u odnosu na ono čemu težite. Budite surovo REALNI: koliko znate i umete, šta vas koči, koje su vaše slabe tačke, koliko ste snalažljivi?

9. Do vrhunskog rezultata vodi vas posvećenost. Odredite jasne rokove i ne odlažite, veliki rezultati se postižu KORAK PO KORAK, ali u kontinuitetu.

10. Uklonite prepreke u svojoj glavi, pre svih STRAH I SUMNJU.

11. Uspeh zavisi od: onoga šta radite, koliko ste u tome dobri i koliko vas je teško zameniti. Ako ne UČITE celog života, vaš nivo stručnosti i znanja brzo zastareva i biva neupotrebljiv.

12. Odredite ljude, grupe i organizacije čija je pomoć dragocena da ostvarite cilj(eve). Povežite se s njima, i uvek budite ljubazni, učtivi i saosećajni. Budite onakvi kako želite da drugi budu prema vama.

13. Napravite precizni plan za ostvarenje cilja, i obavezno ga zapišite, redovno analizirajte i dopunjujte. PLANIRANJE rađa nove ideje i šanse za ostvarenje.

14. Naučite da koristite vreme, za to su vam potrebni samodisciplina, samokontrola i vladanje sobom. Radite PRVO NAJVAŽNIJE stvari, i razvijte osećaj za neodložno, delajte odmah i brzo.

15. Pozitivno mišljenje je važno ali ne i dovoljno. Da ne bi PRERASLO u priželjkvanje i nadanje, morate biti nepokolebljivi i odlučni, ubeđeni u svoj uspeh, aktivirati podsvesni um i žarko želeti.

16. Neprekidno vizualizujte ciljeve, tako aktivirate zakon privlačnosti koji u vaš život dovodi ljude, okolnosti i sredstva potrebna za ostvarenje cilja.

17. Naučite da se OSAMITE i probudite svoj nasvesni um, slušajte svoju intuiciju i unutrašnji glas.

18. Naučite da budete fleksibilni. Svet oko nas se brzo menja, budite stalno OTVORENI za nove ideje i sazanja.

19. Razvijajte kreativnost, budite uvek okrenuti ka rešenjima. Svi imamo stalno krize i probleme, važno je kako na njih reagujemo. Uvek imajte i plan „B“.

20. Uspešni rade brže, počinju ranije, završavaju kasnije, traže odgovornost, ne rade u poslednji čas. Planiraju dane i sate, čak i periode od 15 minuta, HVATAJU ŠANSE u letu.

21. Budite hrabri i samopouzdani. Najveća hrabrost je početi, nikada ne bežati od svojih strahova. Budućnost pripada onima koji rizikuju.
Budite svesni da morate, jednostavno morate jasno odrediti ciljeve i raditi, neprekidno, istrajno na njima. Razviti samodisciplinu, znanja i veštine, uvek davati više. I bitno: NE ODUSTAJATI, nikada, uz svesnost da nas na putu čeka mnogo uspona ali i padova, a da nas obično posle najvećeg pada, iza tačke na kojoj najveći broj ljudi odustane, samo korak dalje čeka uspeh i ostvarenje cilja. I da. Ne krećite sutra, već sada. Ovog trenutka. Za početak, papir i olovku u ruke i pišite, koji su vaši ciljevi?

Preporučila: Željka Zebić