astrologija i kristali, radnja (3)

Na tajnom zadatku
HOROSKOPI I BROJANICE

Neko bezuslovno veruje u njih, neko će reći da su to obične gluposti. Svakako oduvek privlače veliku pažnju ljudi, bilo kao zabava, uteha, u smislu traženja „zapisanih“ istina, rešenja životnih problema

Horoskopi i natalne karte koje su za svakog od nas drugačije, zavisno od datuma, sata i mesta rođenja retko koga ne interesuju, a evo priče kako ono što „nam je zapisano“ može da se spoji sa prelepim unikatnim kombinacijama dragog kamenja.
Videh poziv na fejsbuku: četvrtkom, od 16 do 20 časova, u draguljarnici u hotelu „Slavija“ organizuju, možemo reći, neku vrstu druženja sa astrologom/astrološkinjom Vilom Dobrilom. Zavisno od toga šta bude videla u horoskopu, onome ko želi Jelena Popović, vrhunski dizajner nakita i poznavalac ne samo lepote već i tajni i moći kristala, izradiće brojanicu. Taj „Ljubav Vera Nada“ komad nakita biće sačinjen od rubina, mesečevog kamena, citrina i vulkanskog kamena sa detaljima od srebra. Dobro. Nakit – volim. Horoskop – volim, ali nisam sklona da preterano o njemu razmišljam. Četvrtak popodne mi je slobodan. Dakle, idem.

Prvi utisak. Ulazim u draguljarnicu par minuta pre 16 časova, ljubazne, opuštene i nasmejane Jelena i Vila Dobrila me dočekuju. Ne sedam jer mi pogled privlači nakit koji bi, mislim, svaka žena volela da ima. Maleni ali prijatan prostor izmaknut od gužve sa ulice i strpljivo objašnjavanje na svako moje „a šta je ovo“.

astrologija i kristali, radnja (1)
Vila Dobrila „u akciji“

Vila Dobrila u akciji. Sedam i kažem kada sam, u koliko sati i gde rođena ja, a zatim dajem podatke i za ćerke. Došla sam u nameri da uradim brojanicu sebi i njima dvema, nisam sigurna šta bi mi suprug rekao da je i njemu donesem. Vila me pita šta me posebno zanima, ja joj odgovaram. Vidite, ne morate verovati, ali žena me prvi put vidi u životu i priča stvari koje su neporeciva istina. I za mene i za decu. I ranije su mi čitali natalnu kartu, ali sada je drugačije. Gleda i objašnjava koje su svakoj od nas tri jake tačke, a koje slabe. Zapisuje. Objašnjava šta možemo da očekujemo u narednom periodu. Ništa decidno, spektakularno, pompezno. Krajnje realno, pa je vrlo pažljivo slušam. Možda i zato što lepo na karti vidi zašto sam došla, baš zbog tih slabijih tačaka. Da se razumemo: nema tu nekih velikih problema, dilema i muka. Samo želja da ojačamo gde možemo i da znamo otprilike šta možemo da očekujemo u narednom periodu, da prepoznamo signale u situacijama. Smireno, blagim glasom i prijateljski veselog izraza lica Vila Dobrila i ja razgovaramo. Zapisuje koje su nam „slabe tačke“ i u čemu bi kristali mogli pomoći. Radnja se puni veselim ženicama, ja svakako nemam više pitanja mada bih s njom ovako divnom mogla pričati satima.

Izrada brojanice. Ustajem i prelazim kod Jelene. Ona mi govori o kristalima koje bi mogla staviti svakoj od nas u brojanicu ili privezak, koji je kakav, za šta je dobar, kako se koristi i koje boje želim. Eto desilo se, za sve tri može se napraviti brojanica (neću privezak već nju) u ljubičastoj boji, različitih nijansi. Dok Jelena izrađuje brojanice ćaskam sa pristiglim damama uz kaficu koju nam je vesela i energična domaćica naručila. Reč po reč, kao da se sve znamo „sto godina“, ćakulamo. Primećujem da Jelena svakoj od nas preporučuje „kamenčiće“ i zatim ih niže sa velikom strašću i pažnjom. Voli žena to što radi a, što se mene tiče, radi odlično. Na milion pitanja koja postavljam ima odgovor, upoznaje nas sa poreklom kristala, korišćenjem u vekovima iza nas, narodnim verovanjima, onim što je naučila, sa izradom nakita… Odavno nisam videla nekoga da tako uživa u svom poslu. Naravno da nisam otišla čim su brojanice bile gotove, bilo mi je prijatno u tom druženju, u novom iskustvu, saznanjima, i estetskom doživljaju. Jer, na stranu da li neko veruje ili ne u horoskope, moć kristala i vezu između to dvoje, svakoj od prijateljica bih preporučila jedno ovakvo iskustvo.

Šta je bilo na kraju. Ni jedna od nas tri ne skida brojanice. „Rade li“? Ne znam, još je rano, ali mislim da počinju da deluju. Svi ih primećuju na ruci, kažu da su mnogo lepe, kao narukvice, vidi se da su precizno rađene, nema greške. I šta sad? Smišljam neki „problem“ da ponovo tamo odem. Da još ponešto saznam o kristalima, popijem kafu sa Jelenom Popović i Vilom Dobrilom, da mi daju nešto svoje sjajne energije i da provedem jedno prijatno i istovremeno korisno popodne.

Umesto kraja. Dve dame u draguljarnici tek objavljivanjem ovog teksta saznaće da sam tamo bila i kao novinar, a ne samo kao posetilac zainteresovan za magični spoj kristala i horoskopa, sve radi autentičnosti utiska.

Zabeležila i uživala: Željka Zebić