Naslovna / Bonus za dušu / Tumačenje snova u starom Rimu
SAVETOVALIŠTA I ZA POLITIČKE ODLUKE
Tumačenje snova u starom Rimu SAVETOVALIŠTA I ZA POLITIČKE ODLUKE

Tumačenje snova u starom Rimu
SAVETOVALIŠTA I ZA POLITIČKE ODLUKE

I u starom Rimu je tumačenju snova pridavan veliki značaj. Obavljali su ga profesionalni tumači u svojim “savetovalištima” mada je u pojedinim istorijskim periodima njihov rad bio kontrolisan i nadgledan od strane državnih službenika

Razgovoru tumača i snevača je prisustvovao “izaslanik” aktuelne vlasti da bi prekidao tumačenje čim bi sadržaji klijentovog sna počeli da kritički ukazuju na ponašanje cara koji je tada vladao imperijom.
Ali, bilo je i “demokratičnijih perioda” kada se i u Senatu slobodno raspravljalo o snovima jer su njihove poruke smatrane značajnim i dobronamernim za čitavu državu. Svaki građanin je mogao doći u Senat i ispričati šta je sanjao ukoliko je pretpostavljao da je poruka sna značajna za čitavu zajednicu. Profesionalni tumači bi, otkrivajući sanjane sadržaje, ukazivali politicarima gde greše, šta treba da menjaju i da li neka opasnost spolja preti carstvu.
Nažalost, u najmračnijim periodima Rima, u  vreme dominacije pape Grgura, na primer, čak je i privatno procanje snova, među rođacima ili prijateljima, bilo zabranjivano i nekada se kažnjavalo čak i smrću.
Pročitajte još: https://antistresvodic.rs/tumacenje-snova-u-starom-egiptu-josif-tumaci-faraonov-san/

Tekst: dr Mirjana Đurđević