ZVEZDE I TALENTI

Terapija smehom za sve generacije
ZVEZDE I TALENTI

Smeh je lek, i onaj lažni a posebno kada imate razloga da se iskreno nasmejete. Ako ne znate čemu, predlažemo da to bude pozorišna predstava Zvezde i talenti

Žitelji opštine Palilula u Beogradu predstavu Zvezde i talenti mogu da gledaju besplatno. Da, za ovu i neke druge predstave, ljudi iz opštine i Ustanove kulture “Palilula” u kojoj se igra, poklanjaju karte, a detalje pogledajte u repertoaru. U nadi da će i druge opštine naći načina da učine isto za svoje sugrađane, upozajemo vas sa “Zvezdama i talentima”.

Reč je o adaptaciji teksta francuskog vodvilja “Boing boing” Marka Kamelotija. Rade Vukotić je tako reditelj i autor teksta bazirog na ovoj popularnoj komediji, koji je prebacio dešavanja u Beograd i svet naše estrade. Lagana pozorišna predstava, zabaviće vas i opustiti, kao slika našeg vremena, komično iskrena i realna.
Upoznajemo se sa jednim Milošem (Srđan Karanović), estradnim menadžerom i vlasnikom agencije. Miloš je našao načina da, ugovarajući nastupe pevačicama od kojih pravi zvezde, živi uzbudljivo i obezbeđeno. Doduše, od danas do sutra, ali nije time opterećen. On je veren sa čak tri estradne zvezde (igraju ih Ivana Popović, Jovana Filipović i Katarina Korša). Jer, jedna verenica je ozbiljna veza, tri su mera za uzbudljiv život i bez obaveza.

Njih tri su prikaz tri različita tipa pevačica danas, ali nikako na uvredljiv način. Ne bismo ih mogli nazvati umetnicama, ni zaista uspešnim. Nisu jednako popularne, nemaju istu publiku, a zajednička osobina im je da su – zaljubljive. Njihove živote čine Miloš, verenik i menadžer, i nastupi, posebno po mestima gde nije očekivano da se može izgraditi uspešna karijera. Ali, to nije ni bitno, važno je da pevaju, da zarađuju, da su deo estrade.
Još jedna pevačka nada, Milošev mladi rođak sa Kosova, Novak (Žarko Stepanov) dolazi u Beograd da bi nastupao u televizijskom šou programu „Prvi srpski talenat“. Kod rođaka se zatiče u trenutku kada „sistem pada“, odnosno, kada se sticajem okolnosti sve tri verenice u jednom danu nađu kod Miloša u stanu. Kako da se ne sretnu, ne saznaju jedna za drugu, kako da pomogne rođaku? U tome mu pomaže njihov ujak Toša (Lepomir Ivković).

Neočekivana rešenja naizgled bezizlaznih situacija, neprekidna akcija, brza radnja puna obrta, poznate muzičke numere koje izvode glumci (odlični u tome, posebno Žarko Stepanov, koji ujedno ima i najveći pevački deo u predstavi), lagano dodirivanje naše svakodnevice i smešne replike čine ovu predstavu jednom od onih koja ostavlja trag. Uigrana ekipa i komad prilagodljiv raznim prostorima za izvođenje, posebno je zgodan za privlačenje nove publike u pozorišne prostore.
Potrda da kvalitetna predstava ne mora biti bazirana na visoko ocenjenom dramskom tekstu, ozbiljnog sadržaja i igrana na tradicionalnim pozorišnim scenama. Ako u publici vidite da se jednako iskreno smeju i zabavljaju i tinejdžeri i penizoneri, izlaze ozareni i razdragani, zar to nije dovoljna reporuka da se, gledanjem predstave „Zvezde i talenti“ zasluženo opusimo na kraju dana punog briga, problema i stresa?
Napomena: Predstava se ranije igrala i na drugim mestima, gostuje po Srbiji, a pored besplatnih termina na ovoj lokaciji postoje i oni sa kartama koje se kupuju, za ostale zainteresovane posetioce, koji ne žive na Paliluli u Beogradu.

Tekst: Željka Zebić