Naslovna / Dobre priče / Tatjana Karajanov
SVEMIR PEVA KROZ MENE
Tatjana Karajanov SVEMIR PEVA KROZ MENE

Tatjana Karajanov
SVEMIR PEVA KROZ MENE

Muzika sfera. Nakon nekoliko godina Tatjana je napravila i dva albuma sa meditativnom muzikom, u saradnji sa dizajnerom zvuka, Branislavom Micićem. Jedan od njih dobio je naziv „Muzika sfera“.
– Pronašla sam informaciju da je starogrčki filozof Pitagora govorio o muzici koju stvaraju planete i nebeska tela u međusobnoj interakciji u svemiru i da je tu muziku nazvao „Muzika sfera“. Bila sam veoma srećna jer sam kao dete upravo to čula. Kompozicija pod tim nazivom na ovom albumu je prva nastala. Napravljena je tako što sam u jednom mirnom meditativnom stanju počela da pevam i pustila sam da „svemir peva kroz mene“. Dolazile su mi razne, na izgled, nepovezane melodije. Kada smo poređali kanale u muzičku celinu, shvatili smo da su to savršeno spojeni glasovi u čudesne harmonije. To je bila prva kompozicija i tako je sve krenulo. U toj kompoziciji nema ni jednog instrumenta, tu su samo moji vokali.

Naizgled nepovezane melodije spojile su se u čudesnu harmoniju

Mentalne vežbe uz muziku. Inspiracija za muziku mi stiže kada sam u nekim posebnim stanjima i raspoloženjima. Samo osetim taj divni talas i shvatim da je to kreacija koja kuca na vrata da se „propusti“. Često se to dogodi nakon neke molitve, posete manastiru ili boravka u prirodi. Kao da čujem muziku mora ili šume.
U celom procesu sam došla i na ideju da probam sa određenim mentalnim vežbama, da radim sa pacijentima uz ovu muziku. Sve se pokazalo veoma delotvorno, ideje su se samo nizale i ja sam počela da osmišljavam muzičke radionice. Trenutno radim na jednom projektu koji bi trebalo da krene sa realizacijom od ove jeseni, ali ću o tome pričati nekom drugom prilikom. Mogu samo da kažem da će to biti izuzetan izazov za mene a u isto vreme i najveće zadovoljstvo.

Poštovanje mudrosti života. Šta je vizija naše sagovornice, a šta cilj njenog puta?
– Istovremeno radim i homeopatiju i zaista mislim da sam pronašla sebe u ove dve delatnosti. Mudraci kažu da smisao života nije ništa drugo nego pronaći ono što je najbolje u nama kako bismo to mogli dati drugima. Poštujući ovu mudrost, poslednjih petnaest godina sam tražila i tražila… Na kraju sam shvatila da je to pronašlo mene i da mi sada ništa drugo ne preostaje nego da nastavim da dajem…

Vinčanska molitva – MUSIC THERAPY meditation relaxing music 432 Hz

Zabeležila: Jasmina Stefanović