kafa

Snežana Sremac: Jeste li za kafu?
Očaravajući ukus, ali i mnogo više

Ko ne poznaje miris jutarnje kafe? Mnogim ljudima kafa je potrebna da bi uspešno započeli dan. Kafa ne samo da je dobrog ukusa, već ima i okrepljujuće dejstvo na telo i duh.

A šta se krije u šoljici kafe? Voda (97- 99%); vitamini i minerali poput nijacina (0,22 mg/100g), magnezijuma (5 mg/100g) i kalijuma (54 mg/100g); ugljeni hidrati (0,4 – 1,5 %); hlorovodonična kiselina; esencijalna ulja; kofein (0,15 – 0,20 g kofeina po šoljici) samo su neka od jedinjenja koja krije u sebi ovaj čarobni napitak. Najvažniji i najpoznatiji sastojak kafe je svakako kofein. Toksična doza kofeina za ljudski organizam je oko 0,50 grama (3 – 4 šoljice kafe). Osim kofeina i drugi sastojci kafe imaju aktivno dejstvo na ljudski organizam.

Ali, da li je kofein odgovoran i za onaj očaravajući ukus kafe? Odgovor je – ne! Dok su efekti kofeina na mozak dobro istraženi, on ima nizak uticaj na ukus kafe. Kafa je mešavina hemijskih jedinjenja koja utiču na ukus, pri čemu o nekima ne znamo mnogo, dok su neka poput hlorogenih kiselina (8% svežeg zrna kafe) poznata. Sigurno bi rekli da hlorogene kiseline sadrže hlor, ali ni to nije tako. Ove kiseline su ime dobile po svetlo zelenoj boji koja je uočljiva prilikom njihove oksidacije. Kada se zrna kafe prže, kiseline reaguju i  formiraju mnoštvo različitih jedinjenja, od kojih svaki utiče na ukus kafe. Kod tamnih kafa, raspad ovih kiselina ima povećan efekat na gorčinu.

Negde sam pročitala i zapisala u svoju beležnicu sledeće: “… život je kafa, a poslovi, kuće, automobili, stvari, novac i položaj u društvu su šoljice. Oni su samo alati za sadržavanje života, ali vrsta šoljice koju imamo ne definiše, niti menja kvalitet života koji živimo. Ponekad, koncentrišući se samo na šoljicu, propuštamo uživanje u kafi koju nam je Bog dao. Uživajte u kafi… “

Uverena sam da ćete sada, kada bolje poznajete sastav i „ćud“ kafe još iskrenije voleti svoju „mezimicu… Ja svoju gospođicu Moku istinski volim, ali bez kofeina :).

Tekst: Snežana Sremac, magistar hemijskih nauka