Mokra Gora

Mokra Gora
PREDEO SLIKAN IZVORIMA

Širom Srbije krije se mnogo neverovatnih prirodnih atrakcija za koje dugo nismo ni znali da postoje, ili možda jednostavno nismo želeli da ih pokazujemo drugima. Poslednjih godina na mapi najtraženijih turističkih destinacija našla se i jedna dolina neobičnog imena čije smo čari tek počeli otkrivamo, a sve češće u njena nedra svraćaju i neke svetske zvezde

Mokra Gora je smeštena na idealnom mestu – na samoj granici između naša dva prirodna blaga, Tare i Zlatibora. Obuhvata i Kremnu, deo užičkog okruga, kao i Bajinu Baštu sve do Drine. To je miran prostor koji već vekovima složno dele retke životinjske vrste i nešto više od hiljadu stanovnika, a Emir Kusturica, udruženje Šarganska osmica i stari dobri Ćira potrudili su se da ovaj biser zapadne Srbije upozna i ostatak planete.

Šarganska osmica. Do Mokre Gore možete stići na više načina, preko Užica ili Bajine Bašte, mada posetioci najviše vole da se provozaju čuvenom železnicom koja bi bez dileme mogla da bude proglašena i za muzej budući da je jedinstvenom čini pruga uskog koloseka, široka svega 75 centimetara. Dok se probija kroz stenovite i strme terene, gvozdeni put, kako su ga nazvali Tarabići, pravi neobičnu putanju koja gledana iz vazduha ima oblik broja osam. Sagrađena je još 1925. godine, kako bi povezala Beograd sa Sarajevom i Dubrovnikom. Danas je funkcionalna samo na trasi dugoj 13 kilometara, a za tih sat vremena vožnje prolazi kroz čak 20 tunela. Dok za to kratko vreme budete menjali nadmorske visine uz nostalgični pisak oživele stare lokomotive, imaćete priliku da posmatrate neverovatne predele Gore koja obuhvata površinu od preko deset hiljada hektаrа.


Nezemaljska svojstva. Područje Tare, Zlatibora i same mokrogorske kotline izgrađeno je od magmatskih i sedimentnih stena iz vremena paleozoika, dok je prostor Kremne sastavljen od neobičnog materijala za koje se od davnina tvrdi da je stiglo iz kosmosa. Zbog toga ovaj predeo ima neobična, takoreći nezemaljska svojstva, koja pozitivno utiču na zdravlje ljudi i čini da se bolje osećaju već nakon nekoliko dana boravka u dolini koja je ime dobila zahvaljujući svojoj razgranatoj vodenoj mreži – brojnim mineralnim izvorima, čistim potocima i rečicama. Zbog činjenice da Mokra Gora leži na jednom od najvećih nalazišta nikla, većina lekovitih izvora ima izrazito visok sadržaj rastvorenih jona.

Dugovečni ljudi. Teško je reći da li je ova riznica prirode lepša u rano jutro, kada sviće zora, ili pak u suton, kada mesec lagano obasjava proplanke i šume, dok se iz daljine čuje huk starog dobrog Ćire i dok šušti voda sa obližnjih izvora. Lepoti predelа doprinose uzburkаn reljef sа duboko usečenim strmim klisurаmа reke Rzаv i životinje s kojima se možda nećete susresti oči u oči, ali će one odnekud pratiti svaki vaš pokret. Vukovi, medvedi, vidre, lisice, risovi i još neke divlje mаčke ovde su starosedeoci zajedno sa ljudima koji mogu da dožive duboku starost zahvaljujući zdravom vazduhu i lekovitom kamenju. Mnogi od njih reći će vam da ne pamte kada su poslednji put videli maglu, osim onih oblaka čudnih boja koji ponekad sakriju Kremnu.


Drvengrad i Mećavnik. A vrh Mokre Gore, brdo Mećavnik, poslednjih godina često pohode ne samo turisti iz celog sveta, već i najveće svetske zvezde. Kusturičino filmsko etno selo Drvengrad, smešteno nekoliko metara iznad pruge Šarganska osmica, ima gradsku strukturu. U obliku je pravougaonika koji sa jedne strane ima ulaznu kapiju, a sa druge malu drvenu crkvu posvećenu Svetom Savi i sagrađenu po ugledu na ruske seoske pravoslavne hramove. Trg u centru naselja popločan je drvenom kockom i opkoljen autentičnim brvnarama koje su postavljene na kamen. Tu su galerije, biblioteka, kafići, restorani sa specijalitetima tamošnje kuhinje po veoma povoljnim cenama, poslastičarnica sa domaćim kolačima i prirodnim sokovima, suvenirnice, heliodrom.

Izmišljeni grad. Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo. A nije nikad…, rekao je jednom prilikom naš proslavljeni reditelj, koji početkom svake godine na Mećavniku organizuje festival Kustendorf. A njegovi pozivi se ne odbijaju. Monika Beluči, Džoni Dep, Nikita Mihalkov i mnogi drugi gosti objasnili su da im se ova smotra sviđa jer je potpuno drugačija od onih uobičajenih, glamuroznih, i jer umesto paradiranja na crvenom tepihu dobijaju nešto mnogo zdravije – uživanje u gotovo netaknutoj prirodi, neverovatnom pogledu i svežem vazduhu. Dakle, nečemu što nam je svima dostupno.

Lepša od mora. No, Mokra Gora ima toliko čari, da ih je nemoguće doživeti za samo jedan dan. A to nisu samo rađanje sunca i njegov zalazak, mesec koji obasjava kotlinu, šetnja prelepom dolinom i vožnja osmicom. Ako, pak, poželite avanturu koja će više odgovarati nivou vašeg adrenalina, spustite se do obližnjeg kanjona Tare i Drine i uživajte u raftingu. Obiđite Dom proroka u Kremni, ćupriju na Drini u Višegradu, osetite mističnost ovog kraja, i vrlo brzo će vam biti jasno zašto meštani tvrde da je Mokra Gora lepša od mora!

Tekst i fotografije: Snežana Ilić