Naslovna / Kolumne / Dragana Bačanek / Sam svoj kouč
Pet neophodnih koraka u isceljivanju posle raskida
Sam svoj kouč Pet neophodnih koraka u isceljivanju posle raskida

Sam svoj kouč
Pet neophodnih koraka u isceljivanju posle raskida

3. Dajte sebi ono što biste želeli da vam da neko drugi

Pre svega darujte sebe velikom količinom saosećanja, nežnosti, razumevanja, podrške i odobravanja – sve je to čin ljubavi koju sebi ne dajemo a tražimo je od nekog drugog. Izvedite sebe na neko lepo mesto, odvedite sebe u šetnju i uživajte u prirodi, obraćajte se i negujte sebe baš kao što bi nekoga koga mnogo volite i poštujete.

Pohvalite sebe što ste uradili najbolje što ste znali i umeli u određenom trenutku i u velikom luku zaobiđite samokritiku, ljutnju na sebe i osudu. Budite nežni ali i istiniti i vidite koliko je zapravo sve ono što vam je neko drugi uradio samo refleksija vašeg odnsa prema sebi i budite spremni da menjate taj odnos.

Šta da govorite sebi u ovom koraku?  

„Volim te“, „Meni si važna“, „Ja te nikada neću ostaviti“, „Meni si potrebna“, „Prihvatam te baš takvu kakva jesi“.

4. Započnite ili pojačajte spiritualnu praksu

Nikada nismo sami i ostavljeni, i sve što nam je potrebno je da se približimo Božanskoj ljubavi u nama, a to je moguće jedino kroz spiritualnu praksu. Ovakve bolne situacije su prilika da se još jače učvrstimo u našoj praksi (nikada moje molitve i meditacije nisu bile tako važne kao u tim bolnim periodima) ili da je započnemo ako je nemamo.

Ništa ne donosi dobrobiti kao spiritualna praksa i okretanje sebi i Bogu (Univerzumu, Kreatoru ili kako god vi zvali Višu silu). Tada konačno činimo ono što nam je zaista potrebno i okrećemo se onome ko nam može dati ono za ćim tragamo.

Šta da govorite sebi u ovom koraku? 

Zaslužuješ najbolje“, Zaslužuješ da isceliš rane i zakoračiš u nešto zaita dobro“, „Pružam ti ono što ti je najpotrebnije – meditaciju i molitvu“.

5. Oprostite sebi (iz mog iskustva teži deo), toj drugoj osobi i krenite dalje u život

Kada osetite da ste iscelili ranu (otpustili emocije, promenili poged na sebe, približili se stvarnoj Ljubavi ) i da ste sposobni za novu etapu i novog partnera recite sebi: „Spremna sam“, „Otvaram se za novu ljubav“, „Otvaram svoje srce za ljubav“, ali u isto vreme budite spremni  i otvoreni da ponovo budete povređeni. Nikada ni na koji način ne možemo sebe zaštiiti od povrede, a da se u isto vreme ne „zaštitimo“ i od ljubavi. Ako se otvaramo za ljubav otvaramo se i za razočarenje i povredu. Moj izbor je otvoreno srce koje voli – pa kako god bude, umesto zatvorenog srca koje svakako već pati.

Ukoliko ne damo sebi prostor za isceljenje svaka sedeća povreda će nositi u sebi i prethodnu ranu  jer vreme samo od sebe (bez suočavanja i priznavanja onoga što jeste) ne leči ništa. Anstezirati bol brzim ulaskom u drugu vezu, ignorisanjem osečanja, korišćenjem alkohola i ili bežanjem u posao učiniće da kasnije bol bude još jači.

Budite dovoljno hrabri da se odmah suočite sa onim što jeste, dovoljno mudri da iscelite rane i tada su velike šanse da će vaše buduće partnerstvo biti kvalitetnije i zdravije.

Tekst: Dragana Bačanek, life coach
Foto: Pixabay