Naslovna / Važno mi je / Porodične priče / Prirodno roditeljstvo
KLJUČ USPEŠNOG RODITELJSTVA
Prirodno roditeljstvo KLJUČ USPEŠNOG RODITELJSTVA

Prirodno roditeljstvo
KLJUČ USPEŠNOG RODITELJSTVA

Koliko god da je ispunjavajuće, roditeljstvo često ume da bude stresno. Da bismo smanjili stres ne samo kod nas kao roditelja, već i kod deteta, zgodno je da znamo šta se sve dešava u biću deteta tokom razvojnog procesa. Pristup koji se zove Prirodno roditeljstvo nam daje upravo te odgovore

Kada stres pominjemo u kontekstu roditeljstva, prvo na šta pomislimo je ubrzan tempo života i gomila obaveza kojima su roditelji opterećeni, zbog čega su često umorni, nervozni i samim tim imaju manje energije da se posvete svojim mališanima. Međutim, ukoliko se roditelji ne posvećuju dovoljno svojoj deci, onda stres ne pogađa samo roditelje, već i ta mala divna stvorenja. Prirodno roditeljstvo je program kroz koji se roditelji upoznaju sa psihološkim i emotivnim razvojnim procesom svojih mališana, što doprinosi većem razumevanju i jačanju povezanosti između roditelja i dece.

Sigurnost, a ne strah. Prema novijim istraživanjima upravo je povezanost (na engleskom attachment) osnovni preduslov zdravog psihološkog razvoja dece. Tomislav Kuljiš, autor programa Roditeljstvo i rani razvoj (RiRR) iz Zagreba, naglašava da je za dete i njegov pravilan razvoj od izuzetnog značaja da se oseća sigurno uz roditelja, da roditelj bude izvor utehe, umesto da bude izvor stresa ili čak straha.
– Bihejvioralni pristup podizanja dece podrazumeva da se dete vaspitava uz pomoć nagrada i kazni, pohvala i kritika. To zapravo znači da roditelj oblikuje dete uslovljavajući ga. Navedene tehnike menjaju detetovo ponašanje, ali loše utiču na odnos između roditelja i deteta. S druge strane, neki tumače da ćemo, ukoliko ne koristimo nagrade i kazne, razmaziti dete čime zapravo pravimo još veću štetu. Prirodno roditeljstvo ne zagovara popustljivost kao takvu, već se naprotiv podrazumeva jasno postavljanje granica, a roditeljski autoritet se ne dovodi u pitanje, naglašava naš sagovornik.

Razvojni pristup roditeljstvu. Ovde dolazimo i do ključnog pitanja: kako naći pravi balans, odnosno kako se postaviti u odnosu na dete, a da ga u isti mah lepo vaspitamo i da podržimo njegov razvoj?
– Razvojni pristup roditeljstvu podrazumeva da roditelj nastoji da razume uzroke „neprikladnog“ detetovog ponašanja, umesto da daje roditeljima uputstva i savete šta da rade u situaciji kada je dete neposlušno. Rešenje se traži u otklanjanju korena, odnosno izvora nepoželjnog ponašanja. To podrazumeva da sa detetom imamo blizak odnos i da oboje osećamo snažnu uzajamnu povezanost– kaže Tomislav i nastavlja – Kada se suoči sa detetovim problematičnim ponašanjem, roditelj koji je usvojio razvojni pristup se pita šta je to pogrešno u njihovom odnosu što je potrebno promeniti. Ukoliko proceni da je dete preteralo, on će se postaviti kategorično, jer postoje situacije u kojima mora da bude nepopustljiv. On razume neophodnost postavljanja granica detetu i kad je potrebno uvodi neophodna pravila i svojim čvrstim i autentičnim stavom, uz saosećanje i regulisanje detetove ljutnje i tuge, daje detetu mogućnost da se nosi sa frustracijom i da razvije sposobnost adaptacije na neprihvatljive situacije sa kojima će se tokom života suočavati. Ovaj tip roditelja je svestan da je detetu najpotrebniji upravo on i da ništa ne može da ugrozi njihovu povezanost. On detetu uliva poverenje, čak i onda kada je dete „nemoguće“. Ovakav pristup roditeljstvu zahteva više strpljenja i rada u prvim godinama, ali ima dugoročni pozitivan uticaj na celokupan život deteta, a pre svega na njegovo emocionalno i socijalno sazrevanje.

prirodno_roditeljstvo_baner

Za dete i njegov pravilan razvoj od izuzetnog je značaja da se oseća sigurno uz roditelja

Osećaj povezanosti. Kako bi dete izraslo u samosvesnu i srećnu osobu, najvažnije je da tokom perioda formiranja – do 6 godine, detetu namirujemo primarne potrebe. U primarne potrebe osim fizioloških spadaju i one psihološke, i u tom smislu je važno da se dete oseća sigurno uz roditelja, da bude viđeno, doživljeno, zaštićeno i prihvaćeno od strane roditelja takvo kakvo je. Roditelj treba da bude tu za dete, da ga izreguliše onda kada se ono ne oseća dobro i kada se zbog svoje nezrelosti ponaša neprimereno. Za dete je naime legitimno da ne bude uvek poslušno, da pokušava da prelazi granice koje smo mu postavili, kao i da izrazi svoju ljutnju kada stvari nisu onakve kakve on želi da budu. To naravno ne znači da roditelji treba da dozvole deci da besne, već treba da budu uz njih onda kada je dete preplavljeno emocijama koje ni samo ne ume da kontroliše.
– Upravo su kritične situacije prilika da detetu pokažemo koliko nam je do njega stalo, koliko ga smatramo vrednim i koliko smo srećni zbog toga što postoji. Ovaj pristup zastupa tezu da detetovo ponašanje ne treba da modelujemo, već je osnovno da mu pružimo osećaj povezanosti, zahvaljujući kom ćemo osigurati optimalan razvojni proces, koji na kraju rezultuje dobrim ponašanjem – objašnjava Tomislav Kuljiš.

Pokažite ljubav. Iako mnogi mogu da pomisle da će na ovaj način razmaziti decu, to nikako nije slučaj. Ispunjavanje svih detetovih prohteva i želja ne treba mešati sa pokazivanjem ljubavi. Ono čime decu možemo da razmazimo su popustljivost, nedoslednost i nejasno postavljene granice, a ne velika količina bliskosti i topline. Snažna povezanost između roditelja i dece zapravo podržava detetov razvoj i predstavlja dobru osnovu za njegovo dalje formiranje emotivno zrelu, socijalizovanu i nadasve srećnu osobu.

Budite najbolji roditelj. Centar za prirodno roditeljstvo iz Zagreba organizuje letnji intenziv „Letovanje sa prirodnim roditeljstvom“ namenjen svim roditeljima i onima koji se spremaju da to postanu. Od 5. do 12. jula u Vrboski na Hvaru polaznici koji su prethodno upisali i pratili onlajn video predavanja Roditeljstvo i rani razvoj, dobiće priliku da kroz interaktivna predavanja i iskustvene radionice steknu bolji uvid i razumevanje u detetove stvarne potrebe, koje je nužno da zadovoljimo kako bismo na pravi način podržali psihološki i emotivni razvoj dece. To je ujedno i prilika za nezaboravno letovanje i druženje s dobrom ekipom u predivnom ambijentu hotela Adriatic (Vrboska) uz more u borovoj šumi. Za sve dodatne informacije pogledajte sajt www.prirodnoroditeljstvo.com ili se obratite na telefon 063/388 440 ili na mail manja.mitic@gmail.com

Tekst: Manja Perić Mitić