Kremna

Najmisterioznije srpsko selo
SELO U KOJEM LJUDI DUGO ŽIVE

Ako se, kojim slučajem, zateknete u okolini Tare ili rešite da se čuvenom Šarganskom osmicom provozate do obližnje Mokre Gore, nemojte zaobići jedno malo mesto za koje ste bezbroj puta čuli, a možda niste znali da je i ono smešteno u zelenim nedrima tog dela zapadne Srbije

Zbog idealne nadmorske visine, vetrova koji ne prestaju da se sudaraju, prostranih livada i planinskih vrhova obraslih gustim četinarskim šumama, selo Kremna je još u 20. veku nazvano “slatkom malom vazdušnom banjom”. Prirodne lepote, zdrav vazduh, odlična domaća kuhinja i rakija, blizina Tare i Zlatibora, ali i ono za šta niko nije sasvim siguran da li je mit ili stvarnost, učinili su da Kremna postane jedna od najpopularnijih turističkih destinacija ovog kraja.

Vizionarsku reputaciju selo je steklo još u doba Nemanjića. Članovima vladarske dinastije meštani su u ta davna vremena otkrili kakav uticaj klima ima na zdravlje, pa su tu sagradili letnjikovce. Ako je verovati lokalnoj legendi, Kremanska kotlina nastala je u ranoj fazi formiranja Zemlje, kada je u nju udarilo drugo nebesko telo. Naučnici su u međuvremenu dokazali da tamošnje stene sadrže neobične elemente, neku vrstu poludragog kamenja za koje Kremanci veruju da se pomno ispituje u svetskim laboratorijama. A odatle stižu dokazi da zemljište zahvaljujući sastavu ima moć biogenog zračenja koje blagotvorno deluje na organizam. I zaista, stanovnici tih predela dugo žive, a vitalni su i u poznim godinama.

Možda baš iz tog kamena i sveprisutne energije odavde potekoše mnogi vidoviti ljudi, među njima i “srpski Nostradamusi”, Miloš i Mitar Tarabić. Stric i sinovac nisu bili pismeni, ali jeste njihov kum, prota Zaharije, koji je njihove vizije preneo Radovanu Kazimiroviću, a ovaj ih objavio u knjizi “Kremansko proročanstvo”, koja je itekako doprinela fenomenu.


A u zaseoku Tarabići pored puta prema Tari, nedaleko od rodne kuće čuvenih vizionara, poglede danas privlači svratište nazvano Dom proroka, u kojem posetioci svakog dana mogu čuti priče o našem najznačajnijem mitu. Tu su Miloševa drvena statua, dokumenti i isečci iz novina, amajlije, suveniri, dok pred kućom stoji skulptura Mitra i prote Zaharija. U spomen-domu se nekad nalazila i “kosmička kugla”, glatka kamena lopta prečnika jednog metra, koja je svojevremeno pala sa neba. Kada je kuća pre nekoliko godina zapaljena, kugla je izgorela, iako vatra ne bi trebalo da naškodi jednoj steni. Vlasnik neobičnog muzeja kasnije je parče koje je od nje ostalo uzidalo u trem ispred kuće. Turisti često zastanu ispred sivog kamena kako bi zamislili želju, jer veruju da ima neku moć. Kremnu je svojevremeno posetila i glumica Semka Sokolović, koja je tvrdila da mesto zaista zrači posebnom energijom i da se u jednom trenutku našla u čudnoj ljubičastoj magli…
U svakom slučaju, Kremna je uvek privlačila pažnju turista, pa je ne treba zaobići u obilasku ovog dela Srbije.

Tekst I foto: Snežana Ilić