Prim. dr Dragan Vulović SPAS ZA GLAVOBOLJE I VRTOGRAVICE

Prim. dr Dragan Vulović
SPAS ZA GLAVOBOLJE I VRTOGRAVICE

Dodao i nešto svoje
Inače, dr Vulović je ovu tehniku i unapredio, to jest učinio je manje stresnom. Većina ljudi, naime, tretiranje kičme u bilo kom obliku doživljava prilično uplašeno. Zbog toga je naš sagovornik, kako i sam kaže, “dodao nešto svoje”.
– Pokušavam da pre samog nameštanja atlasa, koje traje nekoliko minuta i mašinska je procedura, maksimalno relaksiram pacijenta, bilo verbalno, ili manuelnim postupcima koji imaju zadatak da opuste vratne mišiće. Njena energija se tako maksimalno rasporedi po mišićima kako bi samo nameštanje bilo što efikasnije, i što brže. To je veoma bitno jer je za ovu metodu inače važan protok energije.
Tek nakon toga pristupa se samom tretmanu gde se specijalnom mašinom atlas vraća u prvobitan položaj.

Balans Medika2

Za mnoge pacijente, posebno mlađe, to je skoro bezbolna procedura

Jedanput u životu je obično dovoljno
Dislociranost atlasa je tek skoro otkrivena kao potencijalni uzrok mnogih tegoba. Zanimljivo je kako je u stvari nastala. Naime, njen autor je kiropraktičar Rene Klod Šimperli koji je imao probleme sa ovim delom tela. Tako je početkom devedesetih eksperimentisao na sebi sprovodeći tehniku uz pomoć koje je uspeo da se izleči. Nakon toga je metodu patentirao i osnovao Akademiju na kojoj se obučavaju stručnjaci iz celog sveta, a koju je završio i naš sagovornik.
– To je sasvim bezbedna metoda, kao osećaj blagog pritiska i kod mlađih ljudi je skoro potpuno bezbolna. Radi se jedanput u životu ali postoji mogućnost da se zbog različitih trauma ponovo poremeti, pa je potrebna nova korekcija. Zbog toga je važno da se nakon intervencije izbegava bilo kakav stres, psihički, emotivni, a posebno fizički. Nikakvo opterećenje, duga vožnja kolima, nošenje većeg tereta sa prednje strane nisu preporučljivi a posebno je važno da se ovi saveti primenjuju prvih nekoliko dana.

Izuzetno koristan i u kasnijim godinama
Tretman može da se radi u bilo kojem starosnom dobu, gornja granica ne postoji, a naš sagovornik ističe da nije pristalica da se izmeštanje atlasa radi deci mlađoj od dve godine, pa i do četiri jer mozak još nije dovoljno zreo.
– Ne preporučuje se ni trudnicama, kao ni osobama kod kojih postoji neki zapaljenski proces u tom delu. Reumatidni artritis može čak da se pogorša, a kod preloma bi trebalo raditi tretman tek posle 3-6 meseci, kad se protok energije u telu poboljša.
Dr Vulović na kraju ovog razgovora naglašava da tretman vraćanja atlasa u njegov prirodni položaj treba da izvodi lekar, specijalista fizijatar,obučen od stučnjaka Atlasprofilax Akademije iz Švajcarske uz pomoć posebno dizajniranog i atestiranog aparata.

Tekst: Jasmina Stefanović
Više o tretmanu na: www.balansmedika.com
Antistres misao