Prim. dr Dragan Vulović SPAS ZA GLAVOBOLJE I VRTOGRAVICE

Prim. dr Dragan Vulović
SPAS ZA GLAVOBOLJE I VRTOGRAVICE

Nameštanje atlasa, prvog kičmenog pršljena, relativno je nova tehnika ali je mnogim ljudima pomogla da se reše bolova i drugih zdravstvenih problema. Za Antistres vodič, tehniku je pokazao i objasnio primarijus dr Dragan Vulović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Holističkom centru Balans Medika

Iako je najmanji i najtanji, atlas je najvažniji vratni pršljen čije čak i minimalno izmeštanje može da dovede do brojnih problema u organizmu. To je i jedini pršljen koji treba korigovati, jer se na taj način i ostali pršljenovi dovode u red.
– Vrtoglavica i glavobolja su najčešće, ali to nisu jedine tegobe koje može da izazove atlas koji nije na svom mestu. Nesanica, poremećaj vida i sluha, migrena, zujanje u ušima, hroničan umor, loša koncentracija i pamćenje, neraspoloženje, zaboravljanje, manjak energije, ukočenost vrata i ramena, trnjenje ruku, sve su to direktne posledice izmeštenog prvog pršljena, kaže prim. dr Dragan Vulović, koji je tehniku nameštanja atlasa specijalizirao po metodi koju je patentirao Rene Kloud Šimperli (Rene Claudius Schümperli), švajcarski kiropraktičar i pronalazač.

Tako mali, a tako važan
Naš sagovornik ističe da izmešteni atlas loše utiče na cirkulaciju krvi, pa samim tim i na nervni sistem, ali da se nakon njegovog vraćanja u prirodni položaj uspostavlja balans i u ostalim delovima tela. Naime, na ovaj način mogu da se koriguju i neki drugi problemi kao što je lupanje srca, problemi sa želucem, povraćanje, mučnine, gorušica, usporen rad creva, oscilacija pritiska, loš rad polnih organa… Prvi kičmeni pršljen je veza između glave i ostalog dela tela i njegovim postavljanjem na pravo mesto, uspostavlja se i funkcija celog tela.
– Izmešten atlas može da prouzrokuje i neravnomernu raspodelu težine glave na kičmeni stub što utiče i na poremećenu statiku tela. Bol u kolenu, kukovima i nogama često može biti posledica izmeštenog atlasa, a da toga nismo ni svesni.

Mi smo prisustvovali jednom od takvih tretmana, gde se kod pacijenta zbog bolova u kukovima kao potencijalni uzrok pojavio izmešteni atlas.

Balans Medika

Pacijenta najpre treba opustiti kako bi se energija rasporedila