Opra_Vinfri

Opra Vinfri
PUT DO PRAVE ŽIVOTNE BAJKE

Intervjui s vranama. Dok je išla u gimnaziju, radila je u prodavnici. S obzirom na to da je bila veoma lepa, kao sedamnaestogodišnjakinja je ponela titulu crne mis Tenesija. Time je privukla i pažnju lokalne radio-stanice koja joj je ubrzo ponudila saradnju. Već tada se zarazila novinarstvom i donela odluku da će se baviti medijima.
– Moja baka se jedina nije iznenadila izborom profesije jer je uvek govorila da mnogo pričam i da je za mene najbolje da budem na sceni. Kao dete sam umela da intervjuišem svoje lutke i vrane na kapiji. Nikada o sebi nisam razmišljala kao o siromašnoj devojčici, već kao o osobi predodređenoj da se sama bori za sebe i da odgovara za svoje postupke, bili oni dobri ili loši.
Po završetku studija preselila u Baltimor, gde je polovinom sedamdesetih počela da vodi vesti. I pored bojnih uspeha koje je tamo postigla, Opra je želela mnogo više, pa je odlučila da ode na drugi kraj države, u Čikago. Na jednom od najgledanijih kanala u državi Ilinois svakog jutra je vodila tok-šou, ali nije imala sreće sa kritičarima. Lovorike je počela da skuplja nekoliko meseci kasnije, kada su počele da stižu odlične ocene za njen rad. Emisija je preimenovana u Opra Vinfri šou, trajala je sat vremena, a prikazivanje na nacionalnoj mreži počelo je u septembru 1986. godine. Ostalo je istorija.

Ništa manje dobra kao glumica. Iako je vrlo brzo postala najpopularnija američka voditeljka, Opra je mogla da ostvari i ništa manje uspešnu karijeru kao glumica. Čak je za ulogu Sofije u Spilbergovoj Boji purpura 1985. godine bila nominovana za Oskara. Zlatnog dečka je 2011. godine i dobila, ali za svoj humanitarni rad i nemerljiv doprinos industriji zabave.
Već iste sezone kada je počeo da se emituje njen šou, Opra je zaradila trideset miliona dolara. Gledanost je rasla, i više ništa nije stajalo na putu njenoj nameri da ostvari sve ono što je zacrtala još u ranom detinjstvu. Kasnije je osnovala i producentsku kuću, a koliko je to bio pametan potez dokazuje i podatak da je ona danas jedna od najbogatijih žena sveta. Ne postoji slavna ličnost koja drži do sebe, a da nije gostovala kod Opre. Ne postoji dramatična holivudska ispovest, a da je prvo nismo čuli kod Opre. Iako je kasnije autorka njene neautorizovane biografije pokušavala da dokaže kako je nesrećno odrastanje popularne voditeljke samo dobro smišljena filmska bajka kakvu većina ljudi želi da čuje i da nije bilo nikakvog zlostavljanja i siromašnog detinjstva, velika medijska zvezda i kraljica tok-šou emisija demantovala je ove navode, stekavši još veću popularnost, ali i veće bogatstvo.

Tekst: Snežana Ilić

Pages: 1 2