“Obogaćena” ajurvedska masaža NOVA ENERGIJA ZA RADNU NEDELJU

“Obogaćena” ajurvedska masaža
NOVA ENERGIJA ZA RADNU NEDELJU

Ajurveda je nauka o životu i tretira pojednako telo, um i duh. O primeni ove tradicionalne indijske medicine, razgovarali smo sa Tatjanom Dukić, sertifikovanim ajurvedskim maserom, koja je ovoj tehnici dodala još neke korisne elemente

Ajurveda je stara više od pet hiljada godina i ima holistički pristup zdravlju, što znači da se njom tretira celo biće, a ne samo simptomi.
– Ona objašnjava naše jedinstvo sa univerzumom, kao i sa svim kretanjima i promenama u njemu i nama, a često se navodi i da je ajurveda nepogrešiva jer se vezuje za zakone i principe svega što postoji, kako u nama tako i izvan nas. Ajurveda prepoznaje tri osnovna psihofizička tipa, tzv. doše (doshe), i svi podpadamo pod neku od njih. Na osnovu tog saznanja, svako se tretira na specifičan način, a jedan od njih je ajurvedska masaža, – navodi naša sagovornica Tatjana.

salon

Ambijent koji prija čulima

Individualni pristup. Ova masaža se izvodi toplim hladno ceđenim biljnim uljima sa dodatkom esencijalnih ulja, u zavisnosti od tipa osobe po ajurvedi, što znači da se za svakoga ulje posebno priprema. Masaža traje oko 90 minuta, a masira se celo telo.
– Efekat koji želimo da postignemo je pokretanje energetskih tokova tako da, pod dejstvom svakodnevnih izazova, nakon ajurvedskih masaža, osoba postaje energetski snažna i zdrava te se stresovi, problemi i rad, lako procesuiraju kroz biće. Krajnji rezultat je bolja fokusiranost, kao i osećaj da je osoba u skladu sa sobom.

Energetski čvorovi. Za razliku od klasičnih masaža, koje često imaju za cilj trenutno opuštanje i tretiranje slabih tačaka poput „čvorova“ u ramenima, vratu, leđima…, ajurvedska masaža stimuliše snažan protok energije kroz celo telo a rezultat toga je da se naše biće samo obnavlja i pravilno „bori“ protiv izazova svakodnevnice. Kao ajurvedski maser Tatjana je želela da pojača efekte ove blagotvorne masaže, pa ju je „obogatila“ i blagom limfnom drenažom, delimičnom refleksologijom stopala, meditacijom i energetskim čišćenjem.
– S obzirom da živimo tako kako živimo i da smo svi manje – više izloženi štetnom uticaju stresa, moj cilj je da se osobe koje prođu ovakav tretman zaista i telesno i duhovno regenerišu i da se dovedu u stanje iz kojeg će moći da crpe energiju za celu radnu nedelju. Pored svega navedenog, koristim i Marma terapiju, za stimulaciju manjih energetskih centara, kako bi se odblokirali tokovi energije, a osoba maksimalno revitalizovala.

Zdravstveni problemi nestaju. Preporuka je da se masaža uradi tri puta u jednakim intervalima (npr. jednom nedeljno), jer naše biće ima tendenciju „vraćanja na staro“. Na ovaj način ga učimo da funkcioniše u novom revitalizovanom stanju. Često se dešava da neki zdravstveni problemi ubrzo nestanu, čak i kada terapeut nije znao da postoje. Naime, energizacija i stimulacija ovakve masaže deluje na svim nivoima našeg bića i pospešuje samoizlečenje.

Tatjana Dukić je, između ostalog, predavač i organizator kursa za ajurvedsku masažu u „Indi clubu“, i ukoliko želite da obogatite svoje veštine više informacija potražite na https://www.facebook.com/INDICLUBSTUDIO?fref=ts

Tekst: Aleksandra Miljković
Antistres misao