vino

Ukusi Italije u Beogradu
MAGIJA JE MOŽDA I U RITUALIMA

Četvrti po redu, jednodnevni „Balkan Wine Expo“, odnosno sajam italijanskih vina na tržištima Balkana, bila je namenjena prifesionalcima iz Srbije, odnosno uvoznicima, distributerima i ugostiteljima. Čast da prisustvuje događaju imala je i ekipa „Antistres vodiča“ (hvala kolegi sa sajta „Vinovnik“)

Većina izloženih vina i maslinovih ulja tek treba da se pojavi na našem tržištu, kada i kako još je nepoznanica. Svako od izloženih i degustiranih vina oko trideset prozvođača iz Italije, ponajviše iz regije Veneto, koja je u samom vrhu italijanskog vinarstva, ima svoju priču i specifičnost. Za uživanje u vinu postaje razni, manje – više slični rituali. Hleb, pecivo, razni sirevi, pršuta ili drugo sušeno meso…da li zbog tih rituala, ili možda zbog druženja uz vino, ono važi kao izuzetan lek protiv stresa.
Razna su istraživanja na tu temu. Ona koja je sproveo tim istraživača iz Rima potvrđuju da je vino odlično u borbi protiv stresa zbog toga što sadrži resveratrol (koji je dobar i u prevenciji arteroskleroze).
Neki kažu da je to sposobnost svakog vina, a ima i onih koji je pripisuju samo crvenom (poznatom kod nas kao crno) vinu.

vino 2
Prepoznatljivi italijanski dizajn i stil

Italijani su uvereni da je idealna mera protiv stresa jedna čaša vina, jer opušta i telo i psihu u pravoj meri. Austrijanci su oprezni i podsećaju da je ipak reč o alkoholu, pa vinu ne pripisuju osobine drugačijih pića od tzv. žestokih. Francuzi tvrde skoro pa suprotno: po njima, oni koji piju pola litre vina svakodnevno, zdraviji su od onih koji vino uopšte ne piju, kvalitetnije obavljaju poslove i vrlo su otporni na stres.
Činjenica je da vino stvarno ima opuštajući efekat na ceo organizam, da sadrži alkohol, ali i da svako vino nema isti efekat. Zato ćemo reći da sadrži kalcijum i magnezijum, nešto vitamina B i C, i da je ta kombinacija 4 elementa važna u borbi protiv stresa i da zaista utiče na smanjenje napetosti, nervoze, razdražljivost, a time i na posledice stresnog života kao što su nesanica i iscrpljenost. Činjenica je da vino pomaže, ali nije čarobni lek protiv stresa i depresije, i svakako nije dovoljno da bi se postiglo stanje mira i ravnoteže.
I, da primetim: možda je deo magije i u ritualu, pričama uz čašu vina, smehu i svemu onome što radimo u slobodno vreme, u društvu dragih ljudi. A od Italijana, poznatih po dobrim vinima, kao žensko moram da primetim – u lepo dizajniranoj ambalaži i uz prepoznatljivi italijanski šarm, stilizovanost i način uživanja u životu, moglo bi se štošta naučiti i prisvojiti. „Nel vino è la verità” (u vinu je istina).

Tekst: Željka Zebić