Antistres_Krf

Ne samo turističko putovanje
OSTRVO „GDE CVETA LIMUN ŽUT“

„Stojte, galije carske…“, stihovi su koji mnogima odjeknu u glavi na pomen Krfa, nama ovde posebno bliskog srcu. Jedno od najposećenijih grčkih ostrva je prava mala kosmopolitska kraljevina usred Jonskog mora, koja krije toliko lepote, istorije i avantura, da ih je nemoguće sve videti tokom jedne posete

Krf, dragulj Jonskog arhipelaga, s pravom zaslužuje naziv Smaragdno ostrvo. Specifična priroda, poznati mirisi Mediterana, beskrajni festivali i karnevali, bogata istorija, gastronomski specijaliteti, kao i savršen splet savremenog i tradicionalnog već decenijama privlače turiste iz svih krajeva sveta.

Posebno mesto u našim srcima. Zbog blage klime i velike vlažnosti Krf je poznat po zelenoplavim uvalama, kristalno čistom moru, razuđenoj obali, luksuznim hotelima u neposrednoj blizini plaže i nepreglednim brdima obraslim maslinjacima. Pored svega toga postoji i mnogo istorijskih razloga zbog kojih zauzima posebno mesto u srcima posetilaca iz naše zemlje, koji ne propuštaju ni obilaske ostrva Vido i Srpske kuće. Dakle, poseta Krfu nije kao odlazak na druga grčka ostrva, i to nije samo turističko putovanje. Ovo je i prilika za jedno malo hodočašće, budući da su na tom mestu, lepom i svetom, napisane neke od najvažnijih, ali i najtužnijih, stranica srpske istorije.
Antistres_Krf_1
Savršeno ostrvo na Mediteranu. Krf je dobio ime po nimfi Korkiri, kćerki reke Asopos u koju se Posejdon zaljubio, kidnapovao je i ovde doveo. Antički bog mora je zaista imao ukusa. Nije mogao da izabere savršenije mesto na Mediteranu, hvale se meštani. A ona prava, dokumentovana istorija je – jonska. Dakle, bila je ovde i Vizantija, i Mletačka republika (duže od četiri veka, što se vidi po arhitekturi grada), zatim su došli Francuzi, Turci, Rusi, Britanci, da bi na kraju, 1864. godine, Krf sa ostalim jonskim ostrvima postao deo današnje Grčke.


Svi putevi vode na more. Jezgro grada Krfa je pod zaštitom UNESKO-a. Sav je u pastelnim bojama, sa starim zgradama pomalo oronulih fasada i lavirintom širokih i uskih ulica u kojem lako možete da zalutate. Ali, na koju god stranu da krenete, kad tad morate da izađete na more. Usput ćete proći pored bezbroj istorijskih znamenitosti, taverni i radnjica koje se šarene od južnog voća i suvenira. Dvorac Ahilion nalazi se na južnom delu ostrva, nekih 15 kilometara daleko od starog grada. Nekada je bio letnjikovac austrijske carice Elizabete, a sada je veličanstveni muzej sa freskama i divnom baštom, kojom dominiraju jedanaest metara visoka bronzana statua Ahila, još jedna mermerna koja velikog grčkog heroja prikazuje kako ranjen u petu čeka smrt, i drugi kameni kipovi.

Pages: 1 2