Nada Obrić, muzička ikona regiona
Sve se dešava za razlogom

Baš tako – sve se dešava iz nekih, ne baš uvek vidljivih razloga.

Nama u regionu se desilo nešto baš lepo – „Jugoton Croatia Records“ je pripremio i objavio novo muzičko izdanje u njihovoj izuzetnoj ediciji „50 originalnih pesama“. U ovoj ediciji objavljena su izdanja raznih izvođača, kao što su legende Kemal Monteno, Arsen Dedić, Miki Jevremović, Zdravko Čolić, Kićo Slabinac, Neda Ukraden, Halid Muslimović.

Još jedna umetnica sada je ovoj listi – Nada Obrić. Promociju njenog izdanja „50 originalnih pesama“, iskoristili smo da bismo popričali o manje-više običnim, životnim temama.

Kako je reč o muzičkom izdanju koje čine tri CD-a, koliko je bilo teško ili lako izabrati iz prebogate karijere Nade Obrić samo 50 hitova?

Nada Obric 1

Broj publici omiljenih pesama znatno je veći, a kako i ne bi kada je prvi album objavila 1971. godine, nakon što je diplomirala pravo, imala toliko uspešnu karijeru da se deceniju kasnije samo njoj posvetila, i do 2001. godine kada je objavila poslednji, snimila 15 studijskih albuma.

Nada nam priča da je u pripremi ovog izdanja imala mnogo sreće:

Nada, Natalija Cajic i Nadini unuka i unukUrednik celog ovog izdanja je Natalija Cajić (iz Jugotona), i na moju zaista veliku sreću, toliko se angažovala da nisam mogla da poverujem da danas uopšte postoje takvi ljudi, da još postoje oni koji tako rade. Usvojiću je na kraju“, kaže Nada i smeje se. Pa nastavlja:

„Natalija je birala pesme, ja sam joj sugerisala samo oko par njih, sve sam njoj prepustila. Jer, znate ono što i drugi kažu, sve su to moje pesme, jednako mi drage, šta god da se izabere dobro je, to je to. Natalija je kao mala zavolela moje pesme zahvaljujući njenoj mami koja ih je slušala i voli ih, pa je to prenela i na Nataliju. Iskreno se nadam da će se ovo izdanje dopasti publici.“

Sigurno hoće jer su na njemu antologijske pesme poput  „Dugo te, dugo očekujem”, “Bolna ti ležim“, “Imala sam ljubav jednu”, “Tebe nema” itd. Dakle, ono što i danas slušaju i stare i nove generacije.

Čak i pored obilja novih izvođača, hiljada pesama koje nam plasiraju u jednoj godini, pesme Nade Obrić traju. Uopšte ne morate voleti narodnu muziku, ali joj kvalitet i posebnost svako priznaje. I ona takva kakva je, sa karijerom za primer, čini nam se, može biti dobra muzička lekcija mladim generacijama koje nisu upoznate za zlatnim godinama njene karijere. Nada komentariše:

„Na žalost, nisu upoznati, pa samim tim u svojoj karijeri nisu doživeli i ne mogu doživeti niti tu emociju, niti taj odnos između njih i publike, niti svu lepotu ovog posla. Danas se svi mladi uglavnom ponašaju tako kao da njima ne treba mi savet ni lekcija. Tipično za ljude njihovih godina, sve znaju najbolje na svetu.“

Pages: 1 2