Naslovna / Bonus za dušu / Na šta može da ukaže san sanjan oko Nove godine
SNOVI SANJANI NA ZNAČAJNE DATUME
Na šta može da ukaže san sanjan oko Nove godine SNOVI SANJANI NA ZNAČAJNE DATUME

Na šta može da ukaže san sanjan oko Nove godine
SNOVI SANJANI NA ZNAČAJNE DATUME

Primer sna
Željana, 54 godine, živi sama sa sinom tinejdžerom i u poslednje vreme ima sa njim brojne nesporazume i probleme. Sanja sledeći san:
“Nalazim se u porodilištu gde sam upravo rodila sina. Porođaj je bio izuzetno lak i brz i, na moje iznenađenje, izveden prirodnim putem. S obzirom na moje godine i podatak da sam se, u stvarnosti, prilikom rođenja sina, porodila carskim rezom (a čega sam svesna u snu), ja sam iznenađena da su se lekari odlučili da me porode spontano i da je porođaj zaista bio vrlo lak i potpuno bezbolan. Uz mene se nalazi i moja majka i mi čekamo da se porođaj okonča odlubljivanjem i rađanjem posteljice. Posto se i to dogodilo, moja majka posmatra posteljicu i konstatuje da je verovatno deo posteljice zaostao u materici što nije poželjno, pa poziva lekare da intervenišu i dovrše porođaj. Međutim, u bolnici su svi užurbani zbog drugih poslova i nikako da obrate pažnju na nas. Najzad uspevam da nađem jednog koji me pregleda i zaključuje da je sve u najboljem redu i da nije bilo mesta strepnjama. Osećam se dobro i sa puno poverenja prihvatam nalaz lekara te odlazim iz porodilišta.”

Komentar sna
Rađanje sina u vašem snu bi moglo da predstavlja njegovo ponovno “rođenje”, u psihološkom smislu. On se nalazi u periodu adolescencije, završava se jedan njegov životni period a počinje, tj. “rađa se” drugi. Taj početak, u metaforičnom smislu, predstavlja vaš porođaj u snu. Uprkos zabrinutosti koju vi imate na javi jer često dolazite u sukob sa sinom i ne razumete njegovo ponašanje, san govori da je novo rođenje vašeg sina veoma lako i prirodno što bi trebalo da koriguje vaš svesni stav koji je očigledno preterano ozbiljan i preuveličavajući odakle i potiče vaša zabrinutost. Podatak koji ste poslali, da se sami brinete o sinu jer je otac odsutan iz života dečaka, objašnjava vašu preteranu zabrinutost koja je, pod tim uslovima, potpuno razumljiva. Vaša majka simbolizuje majčinski deo vaše psihe, vaš majčinski aspekt. U snu, taj aspekt još uvek nije obavio potpuno odvajanje (separaciju) od sina jer majka sumnja da posteljica nije rođena u potpunosti i da lekari (dakle, neko ko je stručan) treba da intervenišu.
Ovu scenu bi mogli povezati sa podatkom koji ste takođe dali, a koji se odnosi na vašu nameru da se obratite nekom stručnom savetovalištu za adolescentne krize. Međutim, s obzirom da ipak sami pronalazite lekara (to je lekar “u vama”, tj. Delovi vaše psihe koji poseduju potrebno znanje), izgleda da vam stručna pomoć neće biti potrebna i san vas hrabri da ste kadri da sami prođete uspešno kroz ovaj osetljivi period u životu vašeg sina.
Lekar u snu potvrđuje da je odvajanje posteljice proteklo u redu, dakle, san nagoveštava da će se i vaša separacija u odnosu na sina uspešno i spontano obaviti “bez intervencije”. San, dakle, ima cilj da smanji tenzije koje su vas poslednjih meseci veoma opterećivale i da nagovesti uspešno odrastanje i psihološki razvoj vašeg deteta.

Tekst: dr Mirjana Đurđević