Možda nije kraj sveta Odlična tehnika za resetovanje

Možda nije kraj sveta
Odlična tehnika za resetovanje

Vreme je da sve to upitate sebe u prvom licu. Da ponudite sebi više rešenja, o svakom razmislite koliko je korisno sada, sutra, u narednim mesecima, za par godina. I dogovorite se sa sobom koje je rešenje najbolje, pa prvom prilikom to i zapišete na papir i sledećeg ili za par dana, još jednom razmislite i pribeležite kako ćete do toga doći.

Nikada nemojte:

  • govoriti da nema rešenja,
  • čvrsto se držati samo jednog rešenja,
  • tvrditi da ste samo vi u pravu, samo vi povređeni,
  • kopirati tuđa rešenja,
  • raditi nešto loše u nameri da druge povredite još više i misleći da ih time nagonite da im bude žao što su vam to uradili. Nemojte ni razmišljati da li ste to loše mogli da sprečite, šta bi bilo da je bilo, kriviti sebe i uopšte ostajati u tom prošlom neprijatnom događaju.

tehnika 2

Na primer: ostali ste bez posla a na vaše mesto zaposlena je osoba bez kvalifikacija i preko veze. Od potrebe da isterujete pravdu na sve moguće pa i grube načine, možete doći do zaključka da nije nerealno da ćete naći i bolji i plaćeniji posao, raditi nešto za šta niste imali vremena u međuvremenu i raspitati se možete li zakonskim putem povratiti svoje radno mesto.

Ili, ostavio vas je zbog vaše drugarice. Od poriva da mu razbijete auto ili ih oboje povredite na svaki način, ali i sebe, može se desiti da zaključite da ćete se za par godina tome slatko smejati, zahvalni što to dvoje ljudi više nisu deo vašeg života.

Ova tehnika je najefikasnija kod svakodnevnih sukoba sa bliskim ljudima, rasprava sa kolegama, partnerom, decom, roditeljima, kada mislimo da je sada zaista kraj, pa shvatimo da je ipak samo trenutak slabosti i nerazumevanja, malo ili nimalo bitan za naš celokupni, dragoceni odnos s njima.

Tekst: Željka Zebić, NLP Practitioner
Foto: Pixabay, Max Pixel
Antistres misao