Naslovna / Dobre priče / Mia Medaković-Topalović
Moj put ljubavi do mene same
Mia Medaković-Topalović Moj put ljubavi do mene same

Mia Medaković-Topalović
Moj put ljubavi do mene same

Koliko je različitost predela i sveta na kojima su nastale fotografije uticala na tebe i na koji način?

Različitost predela od juga do severa, od istoka ka zapadu, daju jednu beskrajnu priču lepote i energije planete zemlje. Prolazila sam kroz vekove, civilizacije, pustinje, gledala zalaske sunca na Indijskom okeanu, Crvenom moru, boravila na Kritu koje zapljuskuje Libijsko, Egejsko i Jonsko more, shvatila sam snagu energije vode, lepotu vegetacije, koloritnost detalja a sve njihove priče deo su mojih unutrašnjih. Moja se duša prepoznala i ogledala u mnogim stvarima. Kažu da su ljudi ogledala jedni drugima, ali ja bih rekla i zemlje. Pešačila sam po Nepalu, Jordanu, UAE, Baliju, Italiji, Grčkoj, Španiji, Nemačkoj. Neke zemlje su više, a neke manje uticale na moje biće. Najjači ipak uticak na mene ima Istok i duhovnost. Shvatila sam koliko sam ranjiva, senzitivna, puna ljubavi prema „čoveku sveta“. Shvatila sam opet koliko sam hrabra i snažna. Putovanja donose ogromno zadovoljstvo, nisu laka, ali su bogata. Ona vas menjaju. Ne možete ostati isti, a da ste prošli pored moštiju Svetog Nikole u Bariju, svetog Nektarija na ostrvu Egina, Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, Vasilija Ostroškog na Ostrogu. U svaki hram koji sam ušla, bio on budistički, hinduistički, pravoslavni, katolički, protestantski, jedan deo mene se menjao, rekla bih na bolje. Te promene dolaze iz nesvesnog.

Mia Medaković-Topalović

Šta te je najviše opčinilo na tvojim putovanja?

Hoću nekom svojom ISTINOM I LEPOTOM da podsetim ljude na šarenolikost, snagu i duhovnost sveta. Najviše me je opčinio Nepal, dolina Katmandua koja me je osvojila svojim beskrajnim siromaštvom i ogromnom duhovnoću, osmehom Nepalaca na ulicama, velikog srca i punog mudrosti u svakoj izgovorenoj rečenici. Uče nas strpljenju, umilnosti, toleranciji, zahvanosti i ogromnoj veri i nadi da je sve dobro. Uče nas dobroti i plemenitosti.

Gde ide dalje izložba, hoće li i ona na put nakon Beograda? 

Izložba „Ključ sveta“ će sama izabrati svoj put, kao što je i put izabrao mene i strane sveta koje sam upoznavala svojom spontanošću kao i ljude. Lepota života je nekada u nepredvidivosti.

Izložbu organizuju Umetnička inicijativa Kvart Belgrade Waterfront i Galerija Štab, a na otvaranju će govoriti Jelena Blečić, vizuelna umetnica, Gerhard Sippel, country manager GIZ u Srbiji i sama autorka Mia Medaković-Topalović.

Tekst: Jasmina Stefanović
Foto: Mia Medaković-Topalović, Marko Obradović Edge, privatna arhiva