Naslovna / Dobre priče / Matija Dedić
Radim samo ono u šta verujem
Matija Dedić Radim samo ono u šta verujem

Matija Dedić
Radim samo ono u šta verujem

Mnogi ga definišu kao dirljivu muzičku posvetu ocu, čoveku koji je makar u jednom trenutku obeležio živote svih nas, muzikom dopreo u dubinu naših duša. I kada jedan izuzetan muzičar izvodi 12 numera drugog izuzetnog umetnika, sa kojim je u posebnom, najlepšem emotivnom odnosu, u čemu se stapaju jaka osećanja i vanserijsko muzičko umeće, dobijamo album koji je vrlo brzo postao kultni.

Matija Dedić će 20. maja održati koncert u Sava Centru, i to u okviru proslave četiri decenije rada ove značajne institucije u Beogradu. Zato pitam kako je osmislio koncert „Matija svira Arsena“.

  • Za Beogradski koncert planiram da izvodim jedino muziku svog oca i koncert neće imati goste, odgovora Matija.

I taj koncert biće jedan od onih koje ne treba propustiti, što zbog muzike, što zbog načina na koji je izvodi ovaj izuzetan pijanista, a ponajviše zbog emocija. I nalik onome koji je u Arsenovu čast održao prošle godine zajedno sa svojom majkom, jedinstvenom i neponovljivom Gabi Novak.

Lepota koja je isijavala iz njihovih kompozicija ali i odnosa u koji se ne morate udubiti da biste videli koliko je bio čaroban i poseban je neverovatna. Rasti uz dvoje izuzetnih ljudi, naslediti njihov i talenat i upornost i sposobnost da se bude posvećen i predan, sigurno je imalo i svoje prednosti i mane. Pitam Matiju šta je ono najvrednije i najvažnije čemu su ga naučili roditelji, a što on danas prenosi na svoju ćerku?

  • I majka i otac, svako na svoj način, puno su mi pomogli u raznim aspektima života. Ono što smatram svojim uspehom je to da čvrsto stojim iza toga da nisam zloupotrebio divne pogodnosti koje sam imao u životu.Tu prvenstveno naglašavam svoj rad koji je i danas fanatičan i pun ljubavi prema onom što mi je svetinja.

Autorki teksta, krajnje subjektivno, najlepše su Arsenove pesme o moru i njegovim obalama. Zato pitam Matiju, voli li i on – more? I uopšte, šta još voli?

  • Da, volim Primošten. Osim muzike i košarku volim, još od tinejdžerskih godina.

A mi volimo što će nam vratiti Arsena 20. maja koncertom koji će, verujemo, dugo onima koji dođu, buditi najlepša osećanja. Kao što su to, i kao što će zauvek biti, pesme Arsena Dedića.

Tekst: Željka Zebić