Naslovna / Bonus za dušu / Kompozitor Kornelije Kovač u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić
Tužne pesme pišu tužni trenuci
Kompozitor Kornelije Kovač u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić Tužne pesme pišu tužni trenuci

Kompozitor Kornelije Kovač u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić
Tužne pesme pišu tužni trenuci

Na beogradski Fakultet muzičke umetnosti nije primljen ali je njegov talenat prepoznalo Sarajevo. Naš veliki tvorac hitova kaže da to može biti dokaz kako nas uslovno rečeno „porazi“ mogu voditi ka novim i velikim pobedama.

„Iskrenost znači i priznati svoje greške. Komponovati život znači zaboraviti note baš kao i u sviranju a kompozitor života je ipak onaj ko dobro poznaje note. Otišao sam tada u Sarajevo, u nepoznato ali nisam se bojao. Već nakon nekoliko meseci nije mi više bila potrebna roditeljska pomoć. Sasvim dobro sam i sam zarađivao“, poverio je svoje mladalačke početke kompozitor u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić.

Nikada nije bio poslušan i komponovao je po svome. Od malena svoj, različit, baš kao i njegovo poreklo, detinjstvo, odrastanje. Majka pravoslavka, otac katolik, Mađar, a on i danas ne govori baš najbolje ovaj jezik. Kroz godine ga je zaboravio ali je naučio note. Kako one u muzici, tako i one životne.

Veliki oslonac u izazovima života bila mu je supruga Spomenka koja je nažalost rano otišla, preminula, ali je ostavila lepa sećanja i velike tekstove njegovih pesama.

„Prvobitnu verziju teksta pesme „Ti si mi u krvi“ sam napisao ja. Međutim, nešto je falilo, nije to bilo to što nam je trebalo. Da nije bilo Spomenke i njenih reči, tih „cigana čergara“ i sjajnog teksta, mi sada ne bi imali večni hit. I danas kada sviram pred hiljadama ljudi ovu pesmu, ja zastanem pred masom i zadivim se“, nastavlja svoje reči i sećanja Kornelije.

Jugonostalgičan je jer tada je nekako sve bilo lakše i lepše, a svako žali za nečim što je bilo lepo. Zemlja velika, puno muzike, puno pesama. Seća se i Sarajeva iz tih dana ali i teških trenutaka rata kada je on bio u inostranstvu ali svaki trenutak koristio da se čuje sa Kemalom Montenom i Davorinom Popovićem i uputi im koju reč utehe. Onoliko koliko je mogao.

„Teško se čovek oseća kada pusti neku jaku baladu ali tužne pesme pišu tužni trenuci i one su najčešće jače i bolje od onih brzih i srećnih. Imam ja svoje stvaralačke krize i onda sednem za klavir i sviram i sviram. I ne znam šta sviram. Ruke same idu a misli na svoju stranu. Sve to snimam i od tih snimaka kasnije nastanu sjajni delovi nekih novih pesama“, iskren je tvorac nekih od najlepših ljubavnih kompozicija ovih prostora.

Još uvek se razočara u ponekog prijatelja i iznenadi. Smatra da je porodica nešto najlepše na svetu i želi da sve nekako bude kako treba, da budemo zdravi, da se osećamo dobro.

Kornelije i dalje vredno stvara. Kaže ustaje jako rano, ponekad zorom, sluša muziku i živi ovaj naš lep život u komponovanju nekih novih melodija koje će slušati  još dugo, dugo generacije koje tek dolaze.

Emisija Iskreno sa Aleksandrom Simić emituje se na TV Naša premijerno petkom od 23h i reprizno subotom od 19h i nedeljom od 17h.

Četvrkom od 21h i na TV BN, a može se pratiti na teritoriji cele BIH.