Naslovna / Kolumne / Ivana Đorđević / Kolumna
ZA TIGRICU MORAŠ DA BUDEŠ TIGAR
Kolumna ZA TIGRICU MORAŠ DA BUDEŠ TIGAR

Kolumna
ZA TIGRICU MORAŠ DA BUDEŠ TIGAR

Sme li žena da ima više?
I kako prolazi, kada ima više – radosti, volje, elana, novca… od svog muškarca? Ja ću da vam kažem. Ko bos po trnju!

Ako je veselija od 90% žena njegovih ortaka, što realno nije teško, jer mnoge žene spavaju zimski san u braku – po difoltu je – kriva. Jer, nešto mulja sto posto.
Ako se sređuje i voli svoj posao, onda garant – ima nekoga tamo pa se sređuje zbog njega.
Jes da nismo u srednjem veku, ali ovo sam čula od nekih učenih glava koje znaju da razumeju mnogo komplikovanije stvari – ali rođenu ženu, ne.
A kada pričamo o uspešnoj ženi, da jednom za svagda objasnimo šta je taj uspeh i čime se meri. To ne znači da je ona bolja, nego da je kod nje sve redovno. I plata i zabava i seks. A ima neki trip kod muškaraca da ženu potčine ili barem dobro kontrolišu. Jer su tada glavni.
Ili je njima lakše da tako misle. Jer kako on da bude baja, ako ona može bez njega.

Zato se prva naježim svaki put kad čujem da se muškarci plaše uspešnih žena jer valjda nemaju šta da im ponude. A, kakva zabluda! Nijedna od nas nije alergična na zagrljaj i pažnju. Možda da to bude početna ponuda, pa da vidimo hoće li biti uspeha. Prosto, da bi imao tigricu, moraš da budeš tigar. A ne da nađeš nekoga ko ti ni po čemu nije dorastao, da bi bio muško. Iznenadili biste se koliko je lako biti pravi muškarac pored alfa ženke.

Kad je žena stabilna, to je već dve trećine posla u vezi ili braku. Ali ima slučajeva gde muškarci tendenciozno biraju neku maloumnicu, da bi mogli da dominiraju. Pa im onda bude đavo kriv, kad izrode decu i hoće da se poubijaju po kući, jer se možeš izboriti sa svim, osim sa ograničenim umom.
Ne kažem, ima žena koje žive za to da odu na pijacu, pre nego u kafić ili na posao, ali to su rođene domaćice. Tako se rodilo, tako ga vaspitali i za bolje ne zna. Ali to su izuzetno retki slučajevi. Totalna dominacija počinje i završava se kada uzmu varjaču i stanu pored šporeta. I sve teme im se vrte oko patlidžana i crnog luka.

Kapiram da je teško menjati ukorenjene uloge, ali naši preci su beše, živeli u pećini? I ložili vatru? Mi danas pečemo na šporetu, vozimo se kolima i idemo u lov, kada tražimo nekoga da nam ne bude dosadno, jel tako? Ali i dalje se grčevito držimo tih vrata od pećine. I ako žena zna šta hoće i životno je hrabrija, zašto je ne pustiš da bude to što jeste?
Jer, ako voli, s uživanjem će pustiti muškarca da bude glavni. Ali u seksu, ne u životu. To je bitna razlika. Kad se dominantna i jaka žena preda, ostaje nerešeno ko je jači – do kraja života. I možeš da joj radiš šta god hoćeš. Ali da bi je dobio zauvek, moraš da je pustiš da bude baš takva kakva je.

Piše: Ivana Đorđević