Ivana_Djordjevic

Univerzalna teorija za brak
MAKAR JEDNOM ZA PELCER

Ko proba kajaće se, ko ne proba, kajaće se. Univerzalna teorija za brak

Posle svog bračnog iskustva, mogu da se potpisujem sa dr, jer sam doktorirala bračne odnose. Mada, nikada ja nisam bila taj tip. To, udavača. Ono da maštam da budem u venčanici, pa da po mene dolaze svatovi, pa pucanje u jabuku, pa bacanje sita – ma jok! Dugo sam krila od svih, prijatelja i familije, da me to uopšte ne zanima, jer je bilo in da sve moje vršnjakinje pričaju o tome.

U nekim godinama primetila sam da kod žena dolazi do opsesije svadbom, venčanjem, itd. Lako je meni sad da kažem da mi nije važno i kako je moguće, kad ja to iskustvo imam. Uostalom, sit gladnom ne veruje. 
Kod muškaraca taj biološko sat manje osetljiv na reč “porodica”, kuca nešto sporije ili na tom satu odavno stoji jastuk pa ga ne čuju. Zato oni nikud ne žure i ništa ih ne žulja, a žene bi bar jednom da se udaju. Ono makar za pelcer, pa ako im se dopadne – još koji put… Kao kad se čekirate u hotelu. Bile, videle, sad znaju, a imaju i dokaz da ne lažu.

Ima i onih mazohista koji održavaju bračnu zajednicu po cenu života. Jer su tamo negde u opštini potpisali parče papira.
To što nešto ostane puki papir, a nešto se pretvori u toaletni papir, već ide u domen filozofije. Ali, to je neka druga tema.

Poenta je u tome da se ne bude usamljen. Bez obzira da li si u vezi ili tvoj trenutni status kaže da si sam. Da imaš nekoga sa kim ti  je lepo i ko ti vraća osmeh na lice. Da li će od toga nešto biti, gde mu je perspektiva, ne zna se čak ni kada sve okolnosti idu na ruku. Znam toliko lepih priča koje su počele kao bajka a završile se kao melodrama. Kao što znam i brojne priče koje su počele slučajno, bez mnogo očekivanja i gde su – živeli srećno i zadovoljno do kraja života. Nije poenta u braku, zapravo. Poenta je u zajedništvu. Onom zajedništvu koje i muškarcu i ženi daje sjaj u očima, jer naposletku sve što imaš ili stvoriš, ne znači ti mnogo ako u dubini duše nisi srećan kraj onoga ko je pored tebe. 

I posle svega, kako ti nekom ko brak nije konzumirao uopšte, da dočaraš da ne propušta ništa? Nikako! Pustiš ga da sam padne i sam se ubije. Drugačije ti ne bi poverovao.

Piše: Ivana Đorđević
Foto: Milica Ristić