Kolumna ANTITABLOIDNO U svetu pravih faraona

Kolumna ANTITABLOIDNO
U svetu pravih faraona

Kod njih, osmeh se podrazumeva. U Egiptu, bogatoj zemlji, živi mnogo siromašnih ljudi, a oni jako cene bakšiš. On ne mora da bude veliki ali treba da bude makar i simboličan. Ono što je za nas mali bakšiš, za njih je motiv da budu još ljubazniji i više na usluzi turistima.

Egipatska hrana je, rekao bih, neobična. Nije začinjena kao turska, niti liči na srpsku. Kada ste u Egiptu, s hranom ne treba preterivati i trpati sve u stomak. Jer su moguće stomačne tegobe. Prosto, klima je drugačija, drugi kontinent, navike, ukusi… Lako čovek pretera sa količinom i mešanjem ukusa. Zato se mora paziti šta se sve gura u usta.

Kada sam kod kuće, u Srbiji, stalno imam problem sa iritibalinim kolonom (nervoznim crevima). Vidite, dok sam boravio u Egiptu sve se smirilo, nisam imao nikavih problema. Ali, ali… Čim se vratih kući, eto meni opet stomačnih tegoba.

Šopingovati u Hurgadi je prava milina. Na tezgama i u prodavnicama imate toliko jeftinih đinđuva, patika, magneta, arapskih marama, šarenih suvenira, svega i svačega. Čista orijentalna egzotika.

Znači, moraću da se preselim u tu zemlju faraona. Meni je tamo sve totalni antistres. Tamo sam pobedio sve svoje strahove, histerije i nervozu.

Tužno je samo što u skoro pola veka mog života, nikada do sada nisam posetio ovako lepu zemlju. Zato mi je sada baš drago što me se moja drugarica Mirjana Radojević setila i pozvala na ovo putovanje, jer zna koliko sam uvek euforičan oko rođendana. Samo bih zamolio da niko ne bude ljubomoran na moje lepe slike, sada kada budu “gorele mreže” od naših utisaka sa putovanja i lajkova ispod njih.

2

Zaista bih svakome poželeo da poseti i upozna zemlju Kleopatre, Tutankamona i ostalih egipatskih faraona. Ono što je jako bitno, samo za destinacije u toj zemlji za relativno malo novca kupujete i avionsku kartu, smeštaj u odličnim hotelima i više nego predivan odmor. Znam gde ću ponovo ići kad počne da pada sneg u Novom Sadu!

Nešto razmišljam, putovanje u Egipat, to je i suočavanje sa nama samima. Postanemo svesni koliko je zapravo sve prolazno. I koliko smo mi sitni, kolike su naše zablude, predrasude. Jer, kad vidite beduine kako divno odgajaju svoju decu u pustinji, gde nema ničega osim peska i kamila, shvatate da vi zapravo imate tako mnogo od života.

I da je samo važno da promenite svoje dosadašnje poglede na život. Jer, tamo kao da ste u kontaktu sa suštinom življenja. A taj osećaj i to saznanje, to jednostavno bez odlaska u Egipat ne može. Čovek najbrže to shvati u zemlji faraona, onih pravih.

Antistres misao