pravila

Ko određuje pravila i granice
NE ODUSTAJTE OD SVOJIH NAMERA

Nema potrebe ni da odustajete od svojih namera. I ako se neko naljuti na vas, biće to kratkog daha, a ako i potraje, bolje je tako, jer to onda znači da je u vašem odnosu bilo još lomljivih tačaka kojih niste bili svesni.
A tu su u pravila koja se definišu prostorom, vremenom, verom. U nekim delovima sveta žene otkrivaju celo telo, u drugim je to sramota. Nekada je bilo sramno rađati decu van braka, danas uglavnom nije. Muškarac i usisivač, ili varjača? Ma, i nije neki muškarac. Ili je, na drugom prostoru, jedan od najpoželjnijih? Debelo dete je zdravo dete. Debelo dete je posledica zanemarivanja od strane roditelja. Razmislite, koliko biste onim što je vama poznato mogli dopuniti ovaj niz rečenica.

Da nema onih koji su se usudili da prelaze, ionako samo zamišljene, granice, onih koje su smatrali ludacima i čudacima, zanesenjaka za vizijom, ljudi kojima su se podsmevali i iza leđa šaptali da „nisu sasvim svoji“, onih koji su išli glavom kroz zid, padali, tonuli i uspeli da ustanu – još uvek bismo živeli u pećinama. Ne bismo imali struju, ovu silnu tehnologiju, telefone, automobile, avione, lekove, aparate, hranu… knjige, pozorišta, filmove, pa i portale, blogove… škole, dug život, saznanja i veštine… toalete, kupatila… sve.

Treba prevazići sva uverenja i zanemariti granice, jer one su proizvod uma drugih, ne pripadaju vašem umu. Odrasli ste. Ne treba nikome da činite ustupke da bi vas neko voleo.

I ne zaboravite: kada se oni koji su odbili da slušaju druge popnu do svog cilja i ostvare i naizgled nemoguće, oni koji su ih najviše ucenjivali emocijama i plašili, obično su najbučniji u aplauzu. Dive se toj osobi, mnogi misle „lako je njemu“, neki govore „znali smo mi to“, najviše ih zavidi s jedne i divi s druge strane.
Pređeni put jedva da neko vidi. Ni put ni prepreke. A prve koje su morali da preskoče su nametnuta uverenja i granice. Ko je taj ko može da ih postavlja? Niko. Posebno ne drugima. Zato, ne budite dobro dete i recite :“Hvala, ovoga puta neću vas poslušati.“ Jer, poslušni se kaju na kraju, a neposlužni raduju pokušajima, i uspehu koji sledi.

Tekst: Željka Zebić, NLP praktičar

Pages: 1 2