Naslovna / Otvoreni um / Kako da se resetujete
NAPRAVITE SVOJU MIRNU LUKU
Kako da se resetujete NAPRAVITE SVOJU MIRNU LUKU

Kako da se resetujete
NAPRAVITE SVOJU MIRNU LUKU

– Nalazite se na mestu sa kojeg ne možete da odete, ali je beskrajno dosadno i vi postajete nervozni. Prizovite sliku svoje oaze, proživite je, energizujte se njome.

– Teško vam je da se razbudite, uopšte vam se ne mili da radite ono što vas čeka. Zažmurite i otplovite do svog sidra, a naš predlog je da to učinite tuširajući se, jer voda koja budi u kombinaciji sa ovakvom vizualizacijom, brže i jače deluje.

– Kad god vam je teško, kad osećate da ne možete, kad vas nerviraju, hvata bes, očaj, strahovi, bilo koja negativna emocija, recite sebi: Stop! Udahnite duboko i prizovite svoju sliku.

Ako zaboravljate to da uradite, postoji jednostavan način da je lakše prizovete u misli. Prvo je potrebno da se osamite kad prvi put vraćate tu sliku u misli. Možete pustiti i omiljenu muziku, biti u odeći koja vam je komforna i volite da odmarate u tome. Važno je da se osećate dobro. Udahnite i zažmurite. Šta mislite, da li vam je zgodno da, dok prizivate tu sliku sa svim bojama, mirisima i najvažnije, dobrom energijom i emocijama, držite dlan jedne preko dlana druge ruke? Držite jednu ruku na stomaku? Dodirujete pramen kose? Zauzmete položaj tela koji ćete moći da ponovite u neprijatnim situacijama koje vam se mogu dogoditi?

Zauzmite baš takav položaj ili izaberite deo tela na koji ćete položiti ruku, i u narednih par minuta uđite potpuno u događaj koji je vaša oaza. Lagano i pažljivo posmatrajte svaki detalj te slike. Primetite šta osećate, kako raste energija. Opuštajte mišiće jednog po jednog dela tela, usmeravajući pažnju na to.
Gledate tu sliku događaja koji je probudio fenomenalne emocije i opuštate mišiće, dišete sve dublje i dublje. Posle par minuta, udahnite duboko još jednom i polako otvarajući oči sklonite ruku sa mesta na koje ste je položili i promenite položaj tela.

U trenucima kada vam se bude činilo da svet postaje neprijatan i mračan, da nema izlaza, i kada ne znate ni kuda ni kako, zauzmite položaj u kojem ste bili dok ste uživali u vašoj prelepoj slici, dodirnite deo tela kao u tim trenucima, i otplovićete do svoje MIRNE LUKE brže i lakše.
Ukoliko osećate benefite od ove tehnike, možete je razviti tako što ćete recimo početi da posećujete grupne časove joge, meditacije, seminare i obuke raznih oblasti ličnog razvoja iz moderne psihologije, kao što je NLP, ali i bilo koja druga metoda, škola, tehnika, za koju imate interesovanja, vremena i mogućnosti.

Tekst: Željka Zebić, NLP praktičar