Kako da ojačate volju

Kako da ojačate volju
…i istrajete u onome što želite

Većina ljudi smatra da bi njihov život bio mnogo kvalitetniji ukoliko bi imali jaču volju. Moglo bi se reći da ne greše, jer kada god želimo da unapredimo svoj život, u bilo kom smislu, volja je čini se ključni faktor

Bolje zdravlje, kvalitetnije odnose, pa i uspešniju karijeru imaćemo ukoliko smo u stanju da bolje upravljamo sobom. Ako smo dovoljno snažni da pojedemo voćku umesto nekog kolača, sigurno je da radimo u prilog svog zdravlja. Isto tako, ako smo u stanju da odolimo surfovanju po internetu i društvenim mrežama i umesto toga uradimo nešto konstruktivnije, verovatnoća da ćemo biti poslovno uspešniji je sigurno veća. Istraživanja pokazuju da je samodisciplina važnija od koeficijenta inteligencije kada je postizanje i akademskih rezultata u pitanju.

„Iako imamo jedan mozak, čini se da imamo dva uma, nešto kao recimo da su dve osobe u nama. Jedna verzija sluša nagone i teži ka trenutnom zadovoljenju, dok druga verzija obuzdava porive i odlaže zadovoljenje kako bi zaštitila dugoročne ciljeve. Mi smo kompletno različite osobe u zavisnosti od toga koji deo mozga je aktivan“, kaže dr Keli Mekgonigal, psiholog i predvač na Stenfordu koja već nekoliko godina na ovom univerzitetu vodi kurs koji je inače sama osmislila „Nauka o snazi volje“.

Suštinski, volja predstavlja našu sposobnost da odolimo kratkotrajnim iskušenjima u cilju postizanja dugoročnih rezultata ili pobedu one strane u nama koja govori da uradimo ono što znamo da je dobro za nas, a ne ono što trenutno želimo da uradimo i što trenutno donosi olakšanje.

Neuronaučnici danas znaju ono što drevna nauke joge zna odavno, a to je da je volja mišić i da se kao i svaki drugi mišić može razvijati. To da nismo osuđeni na to koliko nam je volja snažna u ovom trenutku, već da je možemo razvijati je zaista ohrabrujuće saznanje koje ostavlja prostor i uliva nadu da mnogo toga možemo da učinimo za sebe.

Pages: 1 2