Ivana Gavrilović Stanković

Ivana Gavrilović Stanković
U stalnoj potrazi za skladom

Trava je uvek zelenija na drugoj strani, ali nemojte preskakati ogradu da biste se uverili u to. Uživajte u njoj. Ako i jeste zelenija, pa šta? Uživajte gledajući je! – Osho

Povratak sa godišnjeg odmora često je praćen melanholijom, a svakodnevna rutina koja od nas zahteva da uvek budemo na visini zadatka od početka do kraja dana čini nas posebno napetim, zar ne? Trenuci opuštenosti na plaži uz zvuke omiljene muzike, ukusna hrana i prijatni ambijent ubrzo padaju u zaborav kada nas sačekaju nove obaveze koje treba izvršiti u predviđenom roku. Znamo da nije jednostavno nakon odmora odjednom uskočiti u strog poslovni ritam. Zato bi bilo dobro vratiti se sa puta dan ranije  kako bismo na miru sumirali utiske sa letovanja, navikli se na promenu okruženja, psihički pripremili i sa elanom krenuli u susret novim radnim zadacima. Poželjno je da se njima pozabavimo po prioritetima i da ih razložimo tako što ćemo ih razdvojiti  u manje celine koje se mogu podrobno i kvalitetno obaviti u nekoliko dana. Na taj način ćemo izbeći uobičajenu nervozu zbog nagomilanog posla koja nas može ometati u efikasnom obavljanju predviđenih aktivnosti. Ponekad samo pogled na neki suvenir koji smo doneli sa putovanja, taktovi popularnog muzičkog hita ili zalogaj omiljene delicije, mogu da nam olakšaju sve ono što nas čeka kada se prepustimo kolotečini. Kako bismo što bezbolnije prevazišli krizu prilagođavanja, bilo bi korisno da osvestimo zahvalnost što smo sebi priuštili divne momente posvećene sebi i najmilijima. Ako se pak javi čudan osećaj tuge, on je najčešće uzrokovan željom za promenom jer ne bismo da se vratimo svojim uobičajenim navikama. Svakako ne bi trebalo da potiskujemo to osećanje, već da se prisetimo šta je to što smo praktikovali na odmoru, a može da nam donese pozitivne promene u svakodnevnom životu.

Možda je baš sada idealna prilika da preuredite svoj dom?

Šta ako je kupovina automobila u ovom trenutku odličan izbor?

Osećate da vas odnos sa vašim partnerom ne ispunjava kao pre i da je vreme za novi početak.

Putovanja sa sobom donose nova uzbuđenja, jedinstvena iskustva i osećaj slobode. Povratak u „stvarni život“ može izazvati neprijatan osećaj gubitka i zato polako otpuštajte uzbuđenje uzrokovano novim iskustvima i nikako ne požurujte sebe. Ne zamarajte se traganjem – za srećom, radošću, zabavom. Tragači su u neprekidnom grču jer istinska sreća se dešava. Traženjem je lako možemo mimoići  i šta kada pomislimo da smo stigli na pravu adresu, pa odjednom shvatimo da ona tamo ne stanuje. Popuniti prazninu u sebi je veština – mir, tišina i blagoslov su ovde i sada, u našim rukama. Zato, ne gledajte u tuđu travu, iako je možda zelenija. Jednostavno, nije vaša. Uživajte u svojoj.

Autor teksta: Ivana Gavrilović Stanković, NLP trener