Na tajnom zadatku KAKO DA SUSRET SA OGLEDALOM NE BUDE STRESAN

Na tajnom zadatku
KAKO DA SUSRET SA OGLEDALOM NE BUDE STRESAN

Ulazimo u prijatnu prostoriju, namenjenu tretmanima i intervencijama. Ležem na udoban namenski ležaj. Sve ide lagano, dr Stanković objašnjava šta će se dalje dešavati. Smejem se. Red šale, red posla. „Sad vam stavljam to i to, zbog toga i toga, i osetićete …“. Ukratko, redom sam osećala slabo peckanje, pa toplotu, pa peckanje i na kraju hlađenje. Trenutak kad je stavio masku na moje lice uveo me je u opuštajućih 15 minuta ležanja, da sve ima bolji efekat.

opuštajućih 15 minuta

I na kraju, opuštajućih 15 minuta sa maskom

Skida mi masku. Sve je bilo lako i jednostavno! Bože, a kakve sam sve priče čula o hemijskom pilingu! Gledam se u ogledalo, kao da na licu imam još sloj nečega ali izgledam, što se kaže, normalno, odnosno, niko neće piljiti u mene na ulici. Namerno se ne zagledam, to ću sutradan.

Dan drugi: Ustajem i po inerciji se onako pospana odmah umivam i – pogledam u ogledalo. Opa! Odavno nisam izgledala naspavano, i delujem sama sebi nekako – sveže. Boja tena je kao da sam stavila najfiniji puder, nema onog jutarnjeg sivila i izgužvanosti. I… ma da li su one flekice po licu nestale? A ova je baš bleđa? Čekaj. Na časnu reč, inače zapisani u mojim genima, podočnjaci su bar upola manji. A mislila sam da se to može rešiti samo hirurškim putem. Jeees! Jedva sam dočekala veče. Ovi što me znaju od ranije malo-malo zadrže pogled na meni. I krenuše pitanja: Jeste li to bili na odmoru, izgledaš tako sveže? Šta koristiš kad ti je lice takvo? Kako tako zračiš?

Smejem se. Kažem im da sam bila juče na hemijskom pilingu. Juče? Nemoguće, pa super izgledaš! I kako je bilo, boli li? Ma jok, kažem, najteže mi je palo što do jutros nisam smela da se umivam. A to baš i nije neki ozbiljan problem.
E to sam htela. Da kažem hvala svome licu posle godina zanemarivanja. Ne da brišem godine, za sada, ne da menjam fizionomiju, htela sam da izgledam zdravo, sveže, odmorno, da zračim. Da izbrišem fizičko stresiranje lica. A sve to sam dobila polusatnim tretmanom. Ko zna, zna.

Tekst: Željka Zebić
Antistres misao