Naslovna / Dobre priče / Dr Nenad Stanković
MOJE FORMULE USPEHA
Dr Nenad Stanković MOJE FORMULE USPEHA

Dr Nenad Stanković
MOJE FORMULE USPEHA

Talenat za prenošenje znanja. Nekada se važne stvari u životu dogode na prvi pogled sasvim slučajno, ali je važno da čovek ume da iskoristi priliku koja mu se pruži. Naime, kada je počeo da radi za jednu firmu, zadatak našeg sagovornika je bio da u uvodnom delu predavanja predstavi određeni proizvod. Međutim, nakon treće edukacije nije se pojavio trener koji je držao praktični deo predavanja i zamolili su ga da uskoči kao zamena.
– Svi su bili više nego zadovoljni načinom na koji sam to uradio i ponudili su mi da nastavim da predajem. Iako je sve proisteklo iz slučajnosti, za mene je to bila ŠANSA da pokažem da to umem dobro da radim, da mogu da prenesem svoje znanje drugim ljudima na način koji se njima dopada.
Slična situacija se dogodila i kada su bila u pitanju predavanja u inostranstvu. Dr Stanković je počeo da predaje za jednu špansku firmu, a danas drži obuke širom Evrope.
– Na početku sam, kao i većina drugih predavača, previše pažnje obraćao na sam tekst, a onda sam počeo da smanjujem njegovu dužinu i da za objašnjenja koristim više fotografija tokom prezentacije. Na poslednjem predavanju koje sam održao u Barseloni bilo je 95 % fotografija koje sam prikazivao i objašnjavao, i to je zaista bio neverovatan efekat. Video sam šta učesnici traže i to sam PRILAGOĐAVAO kako bi bilo što interesantnije, a sa druge strane uveo sam jedan potpuno novi pristup takvim prezentacijama kako ne bi bile jednolične.

Nenametanje mišljenja. Za sebe tvrdi da nije od onih doktora koji nameću svoje mišljenje, već strpljivo sasluša pacijenta šta želi.
– Važno je proceniti osobu koja dođe na tretman, kakve su njene želje, bez obzira na to da li se radi o ženi ili muškarcu. Naučio sam da ne pretpostavljam, nego da uvek tražim MIŠLJENJE od klijenta. Nikada ne proporučujem prvi šta bi trebalo da radi, već pitam šta neko želi.
Na ovaj način u komunikaciji nikada ne dolazi do nerazumevanja, naglašava naš sagovornik.

estera

Kada imate zajedničke interese i vizije, sve je mnogo lakše

Vizija i podrška. Poznato je da bez jasne vizije nijedan posao ne može da dostigne svoj VRHUNAC. Ali, jasno je i da bez konkretnih koraka ni vizija neće moći sama sebe da ostvari.
– Za svaku viziju izuzetno je važna i akcija, tj. jasni koraci koji će dovesti do ostvarenja cilja. Zasluga za to u ovom poslu nije samo moja, već i supruge Ivane, koja je moja velika podrška. Razvijamo se zajedno, učimo zajedno i to nikada ne može da ima isti efekat kao kada radite na različitim mestima.
Kad radite na ZAJEDNIČKOM projektu, kad imate zajedničke interese i viziju, onda je sve mnogo lakše jer se ciljevi poklapaju i vode ka uspehu.

Želja za uspehom. Kao ne manje važnu formulu za uspeh naš sagovornik navodi samu želju da se dođe do njega.
– Celog života čitam motivacione knjige koje su mi promenile život. Knjiga „The Miracle Morning“ (Čudesno jutro), dugo je bila moj almanah uz koji sam se dobro osećao, čak i kad sam ustajao u pet sati ujutru. Kad nešto želite, fokusirate se na to, aktivirate svaki delić sebe da to postignete, a vaša vizija vas RAŠIRENIH RUKU čeka da dođete do nje, savetuje naš sagovornik koga već sledeće nedelje put vodi do Varšave, krajem marta do Monte Karla, a za novembar ima zakazano predavanje u Pragu.
Verovatno svi želimo da postignemo više, ali da li smo dovoljno spremni da se tome i posvetimo? Za dr Stankovića je ovo pitanje potpuno izlišno. I tada je sve moguće.

Tekst: Jasmina Stefanović