Antistresne ženske priče 2 zamke na putu ličnog razvoja

Antistresne ženske priče
2 zamke na putu ličnog razvoja

Dakle, i prva i druga grupa ljudi veruje da veoma voli sebe. Ali, prvi vole samo sliku o sebi koju često grade upravo zato što ne vole pravog sebe, a drugi su stvorili sebi čvrste okvire u kojima se dobro osećaju, verujući da mogu celog života da ih se drže i da će ih štiti od svih novih dobrih i loših okolnosti koje dolaze.

Nemojte brinuti ako se prepoznate u nekoj od ovih grupa. Svi pomalo imamo neke od njihovih osobina, samo je važno da to ne bude naš prioritet i da razumemo da je život divna promenljiva stvar u kojoj nema potrebe bežati iz krajnosti u krajnost.

antistres

Kako da ne upadnemo u zamku

Negovanje ljubavi prema sebi znači oplemenjivanje sebe i sopstvenog života svakog dana, ali na način da nas to ne odvaja od drugih ljudi.

U oba pomenuta primera imamo – one koji misle da su bolji od drugih i one koji insistiraju da ih drugi ne dotiču. U oba slučaja imamo zidove opasane oko sebe u cilju odbrane od spoljneg svega ili od sebe samih.

Potpuno je u redu da imamo ciljeve, čak i visoko materijalne, ali ako su oni nastali tako što smo svesno i namerno istraživali svoj lični identitet. Ako redovno posmatramo sebe, svoje misli i emocije, tražimo odgovore u sebi, shvatićemo šta volimo, šta nam ne prija i razvijaćemo se u skladu sa tim. Ovako sprečavamo i velike oscilacije raspoloženja, odnosno omogućavamo sebi da se svakodnevno osećamo prijatno, ni previše ushićeno, ni previše nervozno, već tačno onako kako pogoduje našoj prirodi. Meditiranje može biti jedna od tehnika koja nam na ovom putu pomaže.

Otvaranje prema novim prilikama kao mogućnostima za rast, drugi je veoma važan korak ka kvalitetnom ličnom razvoju. Potreban nam je jer se ne otvaramo samo ka drugima, već dozvoljavamo sebi da postanemo još bolja verzija sebe. A kada smo dobro sa sobom i zadovoljni sobom, onda smo mnogo bolji i za ljude oko sebe. Onda su naši odnosi sa drugima mnogo mekši i fleksibilniji i opet sebe oslobađamo prilika u kojima nastaju velike oscilacije raspoloženja koje na naš sistem i psiho-fizičko zdravlje loše deluju.

Tekst: Milica Stojiljković
Foto: MaxPixel
Antistres misao