novogodišnje

Ivana Gavrilović Stanković
Lice i naličje novogodišnje idile

Na dugim, srebrnastozelenim granama jelke blistale su mnogobrojne sveće u svim bojama. Krupne šarene kugle visile su svuda naokolo izmešane sa ukusno izvezenim paketićima u kojima su se nalazili razni pokloni. Šta li je bilo u njima?

Ovako je junakinja čuvene bajke „Devojčica sa šibicama“ razmišljala dok je u svoje sećanje prizivala topao dom, svoje najmilije i bogatu novogodišnju trpezu. O čemu danas mi razmišljamo dok nam se sa reklama smeše srećne porodice, razigrano društvo koje uživa u zabavi i partner koji svoju dragu razoružava neobično romantičnim gestom? Naglašavanje praznične atmosfere, potrebe za zajedništvom i osećanja pripadnosti sa jedne strane mogu goditi, ali isto tako, ako to nije u skladu sa našom realnom životnom situacijom, sve to može  izazvati  neprijatnu teskobu, stres, ali i pitanje koje treba da nas trgne – da li je sa nama sve u redu?

Ako se ne uklapamo u sveopštu euforiju, ne prija nam besomučna kupovina koja svakako ne popunjava našu prazninu, dobro je znati da je sa nama apsolutno sve kako treba da bude. Mi svesno možemo uticati na svoje ponašanje uprkos neprestanim asocijacama na prinudno okupljanje i pripadnost nekome ili nečemu po svaku cenu. Kada odgovorimo sebi na pitanja ko smo zapravo, šta nama praznici lično znače, koje vrednosti nas usmeravaju u životu, sa kim delimo svoju stvarnost, kako provodimo vreme i šta bismo već danas mogli da učinimo da nam bude bolje, smanjiće se postojeći pritisak, napor, gubitak volje. Pošto je ovo period kada se svodi određeni bilans, možda bismo mogli da zatvorimo pojedine priče iz prošlosti kako bismo potpuno rasterećeni ušli u novu godinu. Korisno je da preispitamo nekorisna uverenja koja su nam nekada bila smetnja ka ličnom i profesionalnom razvoju, razjasnimo sopstvenu svrhu, sagledamo svoje korake ka viziji.

Neminovno je da su praznici okidači za otvaranje potisnutih pitanja i najavu prikrivenih problema, ali ako im priđemo kao prilici da uživamo u bliskosti dragih ljudi ili isključivo u sopstvenom društvu, zašto da ne, onda ćemo manje čeznuti za savršenstvom koje ne postoji.

Ono što zaista postoji jeste naš izbor.

Foto: privatna arhiva