snovi_brojevi

Analiza sna
KANDIDAT ZA LJUBAVNIKA

Boško, 32 godine, zaposlen, živi sam, do sada je imao nekoliko neuspešnih emotivnih veza. Sanja sledeći san 

Primer: Dolazim da polažem nekakav ispit u prostoriji u kojoj je ispitivač i nekoliko osoba koje sede u pozadini i žele da slušaju moje polaganje. Ja sam jedini kandidat. Svi su mi nepoznati osim mlade žene koja treba da me ispituje (nedavno smo se upoznali u realnosti i ona mi se veoma dopala) i jednog muškarca koji sluša ispit (u realnosti je to njen suprug kog sam takođe upoznao, istom prilikom). 

Pre početka ispita, ispitivačica postavlja na sto, kao što je na ispitima i uobičajeno, cedulje sa ispitnim pitanjima od kojih ja treba jednu da odaberem i polažem. Međutim, na moje iznenađenje, ona postavlja cedulje na pogrešnu stranu, obrnuto nego kao što bi trebalo, tako da mogu da vidim koja su pitanja ispisana na kojoj cedulji i shodno tome, da izaberem ono što sam naučio. 

Očigledno da ispitivačica to radi namerno, kako bi mi pomogla, tj. kako bih položio ispit. To shvatam i po pogledu koji mi upućuje. Niko drugi to ne vidi jer sede suviše daleko od stola za kojim se polaže. Iznenađen sam i zbunjen, ispitivačica me hrabri i požuruje da odaberem cedulju, ali ja oklevam. 

Iako vidim pitanja, osećam se nespremno a negde mislim i da to nije u redu da na ovaj način “prođem”, osećam kao da činim neki greh. Vreme prolazi, ona je sve nestrpljivija i na licu joj se vidi najpre razočaranost a zatim i prezir upućen meni. San se završava tako što svi odlaze razočarani a najviše žena koja je bila ispitivač.

Komentar: Ovaj san se skoro može tumačiti na bukvalnom nivou jer odslikava događanja u realnosti i daje vam informacije do kojih svesno niste mogli da dođete, kao i predviđanje kako se čitava situacija može završiti.

Iz sadržaja sna se može naslutiti da je nova poznanica emotivno zainteresovana za vas i vi treba da “polažete ispit” kod nje, što u metaforičnom smislu možemo shvatiti da ona očekuje da vi preduzmete neke korake i privučete je k sebi, u realnosti. Izgleda da je ona voljna da vam u tome svesrdno pomogne, što vidimo kroz postavljanje ispitnih pitanja tako da budu vidljiva ili, prosto se čini kao da je “otvorila karte”, stavila ih na sto, što znači, opet u metaforičnom smislu, da vam je dala do znanja da joj se sviđate. Međutim, vi oklevate i ne osećate se spremnim za “polaganje ispita”, zbog sopstvene nesigurnosti a verovatno i zbog prisustva njenog muža u publici, odnosno saznanja da ona nije slobodna što se očigledno kosi sa vašim moralnim principima (osećaj da činite greh). Ako obratimo pažnju na sam završetak sna, jasno je kako će se ova situacija razrešiti.

Tekst: dr Mirjana Đurđević