Naslovna / Bonus za dušu / A ispod jelke – knjiga
Knjiga ličnih promena
Ivana Kuzmanović
A ispod jelke – knjiga Knjiga ličnih promena Ivana Kuzmanović

A ispod jelke – knjiga
Knjiga ličnih promena
Ivana Kuzmanović

knjiga_licnih_promena-ivana_kuzmanovicOna je poznata po tome što svojim čitaocima i polaznicima u radionicama uvek naglašava da ne daje rešenja, već diskretno predlaže kao mogućnosti, uvek uz primer iz svog života

Kreativnost i vedrinu koje su njena suština, Ivana Kuzmanović je utkala i u novu knjigu koju vam preporučujemo kao novogodišnji ili božićni poklon za drage ljude.
„Knjiga ličnih promena“ može se koristiti na razne načine, sadrži preporuke za promene koje želite vi lično, a oslanjaju se na Ivanino lično iskustvo.

Možete je pročitati u dahu, od početka do kraja, možete je čitati danima, ostavljajući prostora da o pročitanom razmišljate. Možete preskakati poglavlja, čitati je od kraja ka početku, vraćati se nekim temama… kako se vama sviđa. Sigurno je, od nje se nećete odvajati!
Uz knjigu, čitaoci dobijaju i 80 kartica, tematski podeljenih na četiri oblasti, odnosno po 20 kartica u oblastima: prepreke, uvidi, zadaci i podrška. Svakoj kartici pripada i jedan naslov u knjizi, odnosno, ono što na njoj piše je reč za emociju, situaciju, pojavu, kako god to nazvali, ali je naznačen i broj strane u knjizi gde se to detaljnije objašnjava.
Kartice opet možete koristiti tako što ćete ih grupisati po oblastima ili svih 80 spojiti u jedan „špil“. Možete ih koristiti jednom ili više puta dnevno, iznenada, bez povoda, ili se prethodno osamljujući i utišavajući, posle meditacije, tehnika disanja… kako osetite da treba i kako vam se sviđa.
I tu dolazimo i do onog najlepšeg! Svi koji su probali, izvlačili naizgled nasumice karte iz špila, svi su ostali bez teksta! Možda im se u prvom trenutku ne bi svidelo šta na onoj koju su izvukli piše, ali niko nije rekao da nema smisla, da nema veze s njima i niko nije odustao od čitanja.

Nije reč o magiji već o tome što je Ivana Kuzmanović očigledno dugo i temeljno pripremala i knjigu i kartice koje dobijate uz nju. Što je uspela da ulovi 80 „opštih mesta“ na kojima se, svesno ili nesvesno, svakodnevno saplićemo. Zatim da ih oboji ličnim iskustvom, znanjem koje je godinama sticala, preporukama stručnjaka, pa i doda toplinu i pozitivne vibracije i predstavi ostalima.

Autorka ovog teksta je, portala radi, prvo pročitala knjigu. A zatim je, sebe radi, odlučila da se igra karticama. Svesna da ono što na njima bude pisalo možda neće biti jasno u prvom trenutku. Evo šta se dešavalo.

Misli su mi celog dana bile okupirane onim što se desilo dragoj osobi, nepravdi, njenoj nemoći ali i mojoj, jer nisam znala kako da joj pomognem. Dan se kotrljao a u pozadini misli neprekidno motao film posvećen toj divnoj starici. Sela sam da odmorim, ugledala na stolu špil i ščepala ga. Izvukla sam karticu „bespomoćnost (nemoć)“. O da, baš me gazio taj osećaj, da sam totalno nemoćna. A poglavlje o tome – umirilo.
I dok su se svi ustreptalo spremali za doček Nove godine, ja sam proklizavala u pokušaju da završim obaveze koje nemaju veze s praznicima, zaglavljivala u gužvama, trudila se da sve stignem, a u mislima bila uvijena u ćebence, uz muziku, knjigu i tišinu. Uz stotu kafu ne bih li ostala budna, izvukla sam karticu na kojoj je pisalo „lenjost“, pročitala šta o tome piše Ivana, iscepala stari plan aktivnosti i napisala novi, kraći i bogat lenčarenjem, za moju dušu.

Kako se kartice i knjiga mogu koristiti i tako što ćete se osamiti i postaviti i sebi i univerzumu pitanje, a zatim potražiti u karticama odgovor, i to sam probala, neposredno pre pisanja ovog teksta. I na njoj je pisalo „primer i podrška“, uz: Vašim autentičnim ponašanjem dajete dozvolu drugima da budu ono što jesu.

I tako, knjiga i kartice ličnih promena koje potpisuje Ivana Kuzmanović, a kojima od nas od običnih čitalaca stvara i one koji će, makar i kroz igru kao što ja radim, pročitano primenjivati u realnosti, možemo prijateljski preporučiti svima. I onima koji dugo rade na razne načine na promenama, one koji bi to želeli ali ne znaju kako, pa i osobe koje su pasivne, one koji slušaju i uče ali kad treba štošta primeniti i vežbati odustaju.
Zato, neka ova „Knjiga ličnih promena“ kao, kako i na njoj piše, preporuka i podrška, bude u 2017. godini vaš dragi prijatelj, ali i divan poklon za vama drage ljude.

Preporučila: Željka Zebić