cilj

7 osobina koje vas vode do cilja
POZITIVAN STAV, ALI I FLEKSIBILNOST

Da bi ono čemu težite postalo stvarnost, potrebna je vizija, rad, vreme. Ponešto zavisi i od okolnosti, a najvažnije je kakve ćete osobine vi ispoljiti na tom putovanju. Kakva će biti vaša osećanja i stanje uma

Prvo i najvažnije je da postavite jasan cilj. Onaj koji je ostvariv. A zatim da krenete ka njegovom ostvarenju imajući neprekidno na umu sledeće:

1. POZITIVAN STAV: Dobro je da se trudite da pri postavljanju i zamišljanju cilja koristite pozitivne a ne negativne reči. Dakle, ne „neću jesti sladoled“ nego „sladoled pripada prošlosti“ (može i „jedem više voća“ ali, možda vas voće ne privlači?). Dobro je da imate i pozitivan stav prema sebi. To što ne možete da radite tri stvari istovremeno ne znači da ste nesposobni i lenji, već sposobni da se posvetite jednoj obavezi u potpunosti. Takođe, poželjan je pozitav stav i prema vašem cilju, bez sumnjičavosti, strepnje, bez misli „a šta ako“, „neće se to meni desiti“ i slično.

2. STRPLJENJE: Nestrpljenje je dobro samo kao pokretač na momentalnu akciju, ali ne i za dalji tok na putu do cilja. A put će trajati onoliko koliko bude bilo potrebno. Biće uspona i padova, vraćanja na početak, negativnih osećanja koja mogu da nas blokiraju. Ako osećate nalete nestrpljivosti, pokušajte da cilj razložite na više manjih, i posle svakog uspeha sebe nagradite nečim što vas neće remetiti u ostvarenju zamišljenog.

3. FLEKSIBILNOST: Budite spremni da prihvatate i opcije koje vam nisu padale na pamet kada ste postavljali cilj (ciljeve). Da modifikujete cilj u skladu sa onim što vam se dešava, pa i sebi date prostora da nekada radite manje a nekada više, budete nezadovoljni ili potpuno zadovoljni. Posebno kada je reč o brojevima, iznosima koje želite da zaradite, datumima do kojih ste osmislili da cilj bude realnost, detaljima slike koju ste stvorili u mislima kao ostvarenje cilja. Neke stvari jednostavno ne zavise od vas, pa je dobro da budete spremni da se prilagođavate (na primer, ostvarenje vašeg cilja je vezano za donošenje zakona, čije su usvajanje drugi prolongirali).

4. POSVEĆENOST: Da biste to postigli, mnogi predlažu da svoj cilj i svoje odluke čuvate za sebe. To je najjednostavnije, iako je podrška drugih ljudi ponekad korisna. Ali, mnogo je i onih koji će vas odgovarati, smejati se, čuditi, pa i saplitati i ogovarati. To vam nije potrebno, uopšte. Zato, neka vaš put i cilj koliko je god to moguće bude vaša „slatka tajna“. I da neprekidno radite na onome što ste smislili, da ništa ne ostavljate za sutra, jer posle toga sledi još mnogo „sutra“ (od sutra sam na dijeti, vežbam, učim i sl).

5. OTVORENOST: Budite otvoreni za sve informacije, za sve što čujete i vidite, a da ima veze sa vašim interesovanjima. Ali ne i bukvalno za sve informacije, jer ima i onih koje će vam trošiti energiju i živce, kao recimo vesti o raznim užasima oko nas. Dobro je biti otvoren za ono što biste mogli pokušati, probati, naučiti, a da ranije niste znali za to. Nikad ne znate šta vam sve može pomoći da stignete na željeno odredište.

6. REALNOST: Savršenstva ne postoje. Biti srećan ne znači živeti uvek nasmejan, razuman i obasjan pozitivnom energijom. To znači kako da brzo i lagano prolazite kroz teške situacije, na za vas najbolji način. Smanjiti broj srčanih otkucaja kad od besa hoćete da proključate, a ne nikada ne biti besan, biti tužan ali prihvatiti kada nas neko izneveri, a ne plakati i kukati nedeljama. Ako želite više da zarađujete, realno je da ćete i više raditi uz manje slobodnog vremena, na primer.

7. RAZIGRANOST: Pokušajte da u svemu nađete zrak svetlosti, tračak nade, mogućnost. Naučite da uživate u svemu što čini vaš život, oblicima oblaka na nebu, prirodi, pogledu na reku. Pokušajte da što manje stvari prihvatate kao obavezu a više kao igru. Nemojte se vezivati za jedan način na koji se nešto može uraditi, tražite nove i drugačije, neobične čak. Trudite se da otvorite sva čula za prijem informacija, oslušnite svoje telo i motivišite ga da bude poletno i aktivno što više. Probudite uspavano dete u sebi. Setite se šta bi ono uradilo u nekoj situaciji, i pratite ga. Vaša zrelost i iskustvo su zajedno sa detinjim duhom u vama, dobitna kombinacija.

Tekst: Željka Zebić