Naslovna / Dobre priče / Vedrana Rudan
OD ANTISTRES GAĆA DO ANTISTRES SEKSA
Vedrana Rudan OD ANTISTRES GAĆA DO ANTISTRES SEKSA

Vedrana Rudan
OD ANTISTRES GAĆA DO ANTISTRES SEKSA

Ima nekih ljudi koji kad govore ili pišu kažu ono što mnogi od nas i misle ali to ni sebi ne priznaju. Pa i ako mislimo drugačije, zamislimo se nad njihovim rečima. Vedrana Rudan ima i pamet da misli i oštar jezik da to kaže i znanje i iskustvo da to upakuje. Njene knjige, blogovi, tekstovi, nastupi po medijima, ostavljaju trag i dugo su tema razgovora

Bilo mi je veliko zadovoljstvo raditi intervju s njom, doduše na temu stresa u duhu portala, ali i razgovarati o koječemu drugom. Jer, nije rođena u palati s perom u ruci. Borila se, padala pa ustajala, nije odustajala pa svima onima koji na ovim prostorima bivše nam SFRJ imaju moći, bilo političke, bilo materijalne, nije svejedno kad se oglasi. A nije ni nama jer nam otvori oči.

Najčistiji užitak. A kako ona doživljava one koji misle drugačije, šta je za nju stres i kako ga eliminiše, pričale smo o tome na jednom lepom skupu na Fruškoj gori.
– Za mene je pisanje čisti, najčistiji užitak. Ja često pišem na blogu, i za mene je prevelika sreća kad napišem tekst i nakon pet minuta mi se javi netko iz Australije, i kaže: „Čitao sam, čitala sam, sviđa mi se ili mi se ne sviđa.“ To je pravi užitak.
A kad ima negativnih komentara, da li stupa u diskusiju sa nekom osobom?
– Ne. Ja uvek mislim da sam ja u pravu. Ne postoji na svetu neko ko će meni dokazati da mislim pogrešno. Meni je žao onoga ko misli ili piše tako o meni, zato što je ili glup ili nenadahnut. Takvi me često nasmeju do suza jer ne kapiraju ili poentu, ili mene kao osobu. Takozvani loši komentari me ponekad tako dobro nasmeju i ne znače mi baš ništa.

Siromaštvo nas frustrira. Šta naša sagovornica misli zašto smo danas svi toliko depresivni, neraspoloženi, pričamo o stresu, ne možemo da izađemo iz nekih životnih situacija?
– Zato što smo siromašni. Ljudi…neko… ne neko, nego vlasnici naših života su nam rekli da je nepristojno razgovarati o novcu. Dakle svi mi siromašni, koji crkavamo od gladi i jedva se održavamo na vodi, ne govorimo da smo siromašni i da nas to frustrira. Zato što to ne sme da nas frustrira i jer je to tema o kojoj se ne govori. I onda si s jedne strane bedan i nemaš šta da jedeš, a s druge strane ne smeš da kažeš da si nesrećan zato što si siromašan. I onda si kao u stresu.