Naslovna / Bonus za dušu / Umetnost na nov način
PUT KROZ ISTORIJU GLAMURA I PARFEMA
Umetnost na nov način PUT KROZ ISTORIJU GLAMURA I PARFEMA

Umetnost na nov način
PUT KROZ ISTORIJU GLAMURA I PARFEMA

Za početak, saznaćete kako su mirisale žene na našim prostorima pre par vekova i više, kako su se razvijale parfimerije od malih zanatskih radnji do porodičnih preduzeća sa tradicijom, renomeom i kvalitetom. Šta su volele naše prabake i bake, naš narod posle I i II svetskog rata…

Sl 3 KIS_2061

Dve hiljade izabranih bočica ušuškano u vitrinama Muzeja

Na izložbi se nalazi oko dve hiljade bočica, razvrstanih po vitrinama. Na žalost, ne možete ih dodirnuti i omirisati, ali ovde je ipak reč o izložbi. Ali znate kakvi su parfemi – njihov miris možete osetiti i pored bočice, čak i ako je prazna. Poneka je i puna, ali ako želite da osetite i kako neki parfem miriše, u galeriji su postavljene kugle sa pet vrsta parfema.
Izložene bočice prikupljene su iz zbirke Muzeja grada Novog Sada, Muzeja istorije Jugoslavije, Narodnog muzeja u Požarevcu, Muzeja “Manual”, Muzeja parfemskih bočica sestara Pudar iz Bezdana i privatnih kolekcija Karađorđevića, Desanke Popović i Tamare Ognjević.

Sl 4 KIS_2141a_resize

Autorke izložbe: Olja, Danica i Snežana

Izložba “Glamur u bočicama” je zaista nešto vrlo zanimljivo, do sada neviđeno i odlično upakovano iznenađenje za sve nas. U duhu portala, poseta galeriji i upoznavanje sa postavkom, sigurno će ublažiti stres i dodati ne samo nove mirise, već i boju svakom vašem danu. Olja, Danica i Snežana iz Muzeja grada Novog Sada stvorile su jednu novu umetničku bajku.
Izložbu pogledajte bilo kog dana osim ponedeljkom, i to u Zbirci strane umetnosti u Dunavskoj ulici broj 29, u Novom Sadu.

Tekst: Željka Zebić