Naslovna / Kolumne / Dragana Pavliček / Tehnike samopomoći
Ravnopravno sa voljenim bićima
Tehnike samopomoći Ravnopravno sa voljenim bićima

Tehnike samopomoći
Ravnopravno sa voljenim bićima

Recimo, imala sam gađenje, mučnine… Prvo što sam shvatila je da mi se to ponavlja, znači nešto potiskujem… Šta mi telo govori? Od čega mi je muka, od koga mi je muka, šta mi se gadi?

I onda kad tvoj biološki kompjuter dobije zadatak da ti odgovori, bombardovanje misaonih obrazaca počinje da se pojavljuje. Imate onu jasnoću, „aha” momenat. Mislim to i to… osećam to i to…

Drugo pitanje je: Da li je ovo nešto što želim i da li je ovo prava istina? Da li bih ovo odobrila ili preporučila nekome koga volim? A što bih onda sebi to činila? Šta bih savetovala svom detetu ako se nađe u ovoj situaciji? Pa onda sledeće pitanje: Šta ja stvarno želim? Da li bih volela da to što želim žive i oni koje volim? Da li moji postupci i dela, moje reči, da li su to postupci i dela i reči koje bih volela da drugi učine meni, kažu meni ili urade meni? Da li vidim jasno?

ravnopravno 2

Ubacite se u ogledalo. Idite u tu priču iz drugog ugla, osvetlite istinu i vaše unutrašnje nesvesne misli i osećaje. Ne… neće to niko raditi umesto vas. Svest je svetlo i unutra imate pristup samo vi.

Ako nemate nešto, zapitajte se zašto nemate? Šta vas sprečava da to imate? Koje mišljenje imate o tome i koji ga osećaj prati? Koje se manifestacije dešavaju i ponavljaju? Šta vam senke govore? Šta sa čim ide? Da li to što mislim i osećam ide uz ono što želim?

Znam… izgleda komplikovano. Ko će da traga za odgovorima? Ipak… mislim da vredi, jer to oslobađa u trenutku. Trenutno bačeno svetlo na senku i senka više nema razloga da postoji, jer ste osvestili nesvesno. Simptom više nema razloga da se ispoljava, jer sad ste svesni.

Nema više mučnine, jer je završila svoj posao – ukazala na ono što je trebalo da znam. Ispunila je svrhu…

Kada sam krenula da se pitam, odgovori su pljuštali a deo po deo, senka po senka, odmah su  nestajale. A kako su one nestajale, jasnoća i svetlo su zauzele prostor. Baš kao kad u mračnoj  sobi upalimo svetlo i mraka više nema.

Tako ćeš i ti donositi ispravne odluke, tako ćeš slobodu koristiti na pravi način. Tako ćeš sebi pomoći i poštovati svoje biće!

Stavi sebe u ravnopravni položaj sa voljenim bićima! Jedino tako ćeš imati život kakav želiš!

Piše: Dragana Pavliček, hipnoterapeut
Foto: Pexels