Rijaliti obračun

Nova pozorišna predstava „Rijaliti obračun“
Lekoviti smeh teatra

Reditelj Rade Vukotić i scenarista Bulić pripremili su više od površne priče o onima koji u rijalitiju učestvuju. Priču zgodnu za sve one koji se zgražaju nad takvim TV sadržajima i negoduju. Ovo je parodija koja opušta naše stavove o takvim sadržajima kojima smo opkoljeni, i daje priliku da im se i nasmejemo umesto mrštimo.
Ima u predstavi i tužnih istina. Devojke koje bežeći od jada nalaze matore sponzore. Za nas strašno, za njih jedino rešenje. Učesnici rijalitija koje, rejtinga radi, dodatno plaćaju za seks pred kamerama. Nezaposleni momci puni energije, pretočene u bes, oni odrasli na gradskim ulicama a materijalno obezbeđeni, ali ne i okruženi ljubavlju. Iznenada slavni. Oni koje gledamo u medijima, takozvane zvezde.

rijaliti1

Radnja se dešava po izlasku iz rijalitija, u Anđelkovom stanu za švaleraciju. Tu se uz komične replike sudaraju tipični karakteri vremena u kojem živimo. Likovi su samo na prvi pogled van dometa TV kamera. Povremeno imamo utisak da rijaliti i dalje traje, da su samo fizički ali ne i mentalno izašli iz njega.

Kraj je neočekivan, donosi salve smeha i njime tandem Bulić – Vukotić poentira ovaj sudar dva sveta, realnog i virtualnog. Da li su oni koji finansijski dominiraju isti kao oni koji jedini izlaz vide u iznenadnoj i bezrazložnoj popularnosti? Da li vide koliko su slični ili su, kao u ovoj parodiji, spremni da vide samo mane druge strane? Da li je Švaba kao agresivni momak sklon oružju i nasilju bolji, gori ili isti kao Anđelko koji laže i krade, ali na perfidniji način? Zašto danas mnoge devojke, kao Kokana, žele da budu poznate, ali ne po pameti i talentima već minutima provedem na malim ekranima u brukanju i cele porodice i okoline, po golišavim fotografijama u novinama i oženjenim muškarcima koji finansiraju njihove želje?

rijaliti4

I koliko svakom od ovih tipičnih likova naše realnosti zapravo nedostaje ljubavi, ponosa, radosti? Koliko im nedostaje svega sem pogleda drugih? I koliko je sistem vrednosti svakog od likova okrenut naglavce?
Gledali vi rijaliti programe ili ne, posle ove predstave imaćete drugačiji pogled na njih. Nikako prihvatanje takvih sadržaja kao poželjnih i kvalitetnih! Sudeći po komentarima publike, možete očekivati osećaj da ste ih provodeći vreme u pozorištu prevazišli, da ćete se nasmejati takvim sadržajima i odlučiti da ih više ne primećujete.
Kultura može pobediti, ali voditi bitke nije kulturno. Zato je ovo dobar način da, približivši se rijalitiju i razgolitivši ga, shvatimo šta nam je činiti. Da, da se smejemo, uživamo u odličnoj igri glumaca, tekstu, sceni. I shvatimo, svaka pažnja je pažnja, na internetu svaki klik je klik, svaka priča o nekoj temi je čini popularnom, bez obzira da li je pozitivna ili negativna.

Pozorišna predstava „Rijaliti obračun“ uvodi nas u svet rijalitija na način koji nas rasterećuje osećaja da je sve strašno i da nema nade. Ima! Samo se slatko nasmejte i krenite dalje svojim putem…

Tekst: Željka Zebić

Pages: 1 2